Καστοριά

Οι εκλογές είναι σοβαρή υπόθεση για όλους μας (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

depositphotos.com

Η Τουρκία μας δείχνει ότι η οικονομία δεν ακολουθεί τα πανηγύρια και τους χορούς των νικητών, ούτε τα αποτελέσματα των εκλογών όταν αυτά την αγνοούν! Δηλαδή με λίγα λόγια όπως εμείς το 2015 είχαμε προσδοκίες πέρα από τις οικονομικές δυνατότητές μας και μας ήλθε ένα μνημόνιο κατακέφαλα έτσι και αυτοί έδειξαν να αγνοούν τις δυσκολίες της, τον πληθωρισμό την υποτίμηση της λίρας και άρχισε ο Ερντογάν να τάζει αυξήσεις πέρα από τις δυνατότητες της και είχαν χθες ήλθαν τα πρώτα αποτελέσματα . Περιορισμούς στις αναλήψεις στις τράπεζες.
Φαντάζομαι τα προεόρτια των capital controls. Επομένως στον σύγχρονο κόσμο οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν αποκλειστικά και μόνο με βάση το συναίσθημα, την οργή και την εκδίκηση. Η οικονομία δεν τα λαμβάνει υπόψη αυτά. Θέλει νούμερα να ησυχάσει.Αν δεν βγαίνουν χτυπάει καμπανάκι και αν δεν διορθωθεί η κατάσταση έχει μέχρι και ΔΝΤ. Είναι κυνικό.
Μπορούμε να ψηφίζουμε ότι θέλουμε και πολύ καλά κάνουμε αλλά δεν είμαστε αμέτοχοι των συνεπειών της ψήφου μας. Αν εμείς μετά την μεταπολίτευση και ειδικά μετά το 81 λαμβάναμε υπόψη της συνέπειες δεν θα φτάναμε στο μνημόνιο. Γιατί το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα και της δικής μας ψήφου.
Βέβαια πρώτα από όλα ήταν αποτέλεσμα των λαϊκιστών πολιτικών και του σταυρού προτίμησης. Το ποιος ευθύνεται και πόσο επί τοις εκατό παίζει αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βγάλουμε έξω τις εκλογές και τα αποτελέσματα .
Συμπέρασμα: Οι εκλογές δεν είναι απλή υπόθεση, ατομική υπόθεση. Μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε οδυνηρά αποτελέσματα. Γιατί όταν έταζαν στις εκλογές αυξήσεις οι πολιτικοί και έφτασαν μισθοί και συντάξεις στα ύψη κανένας από αυτούς που τα έπαιρναν δεν περίμεναν τις δραματικές μειώσεις του μνημονίου . Και κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν αισθάνεται ευχάριστα όταν βγαίνει από τον προγραμματισμό του, όταν έχει δάνεια ,χρωστά δόσεις και τον λένε ότι το εισόδημά του περικόπτεται.
Το ζήσαμε και δεν πιστεύω να το ξαναζήσουμε εάν και εφόσον βάλαμε μυαλό. Είναι στο χέρι μας. Ψηφίζοντας ελεύθερα αλλά και με υπευθυνότητα.
Να μην βλέπουμε τα πάντα γύρω από τον εαυτό μας. Ζούμε σε μια κοινωνία σε ένα κράτος που αν δεν πάνε καλά αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουμε και εμείς.
ΥΓ. Ναι στην καλοπροαίρετη αυστηρή κριτική για τους τοπικούς υποψηφίους όχι στον μηδενισμό και την ισοπέδωση.

Back to top button