ΓούναΚαστοριά

Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, η πρόσκληση για την 2η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «2ος κύκλος: Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν», προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Η δράση αφορά σε ενίσχυση – μέσω έκτακτης επιχορήγησης – προς τις επιχειρήσεις του κλάδου γούνας και συναφών ειδών. Η επιχορήγηση, θα καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

  • Το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης για κάθε δυνητικό δικαιούχο ανέρχεται σε 4.000 € και το μέγιστο σε 60.000 €.

Η δράση έρχεται σε συνέχεια του 1ου έργου του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο «Επιχορήγηση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων ειδών που είχαν πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία» μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ), μέσω του οποίου ενισχύθηκαν 70 επιχειρήσεις με το ποσό των 3,2 εκατ. Ευρώ.

Συνοπτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

α) Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο εγκαταστάσεων που διαθέτουν.
β) Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 14.03.2022 (ημερομηνία έναρξης των κυρώσεων).
γ) Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή ως κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 8: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ».

Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το Β΄ (λόγω έναρξης του πολέμου) και Γ’ τρίμηνο του έτους 2022 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του Β΄και Γ΄τριμήνου του έτους 2019.

Ενδεικτικές δαπάνες που είναι επιλέξιμες για τη Δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής επιλογής απλοποιημένου κόστους και υπολογισμού κατ’ αποκοπή ποσού, μπορούν να είναι οι ακόλουθες:

1. αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης,

2. αγορές Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης,
3. ενοίκια επαγγελματικού χώρου,
4. δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης,
θέρμανσης, κλπ,
5. δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ),
6.δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών, διαφημιστικές καταχωρήσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα/Δημιουργία ή/και Αναβάθμιση,κλπ.),
7. δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών,
8. αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου),
9. μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.

Οι επιλέξιμοι τομείς (ΚΑΔ) δραστηριότητας:

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «2ος κύκλος: Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν».

  • Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/misορίζεται η 21η Ιουνίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 με καταληκτική ημερομηνία την 19η Ιουλίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00.

Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης

  • Την Πρόσκληση με το Υπόδειγμα της Ηλεκτρονικής Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, όπως και όλα τα συνοδευτικά έντυπα της παρούσας πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

http://eysed.gge.gov.gr/
https://ggb.gr/

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas

Back to top button