Κόσμος

Μεντβέντεφ: Τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία κάνουν πιο πιθανή την «πυρηνική αποκάλυψη»

Το μέλος του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι όσο πιο καταστροφικά είναι τα όπλα με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος της «πυρηνικής αποκάλυψης».

Η Ρωσία η οποία διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιοδήποτε άλλο κράτος, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Δύση έχει εμπλακεί σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία στην Ουκρανία που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύρραξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ο Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή στους ομολόγους του της «Ομάδας των Επτά» (G7) ότι υποστηρίζει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, αν και προς το παρόν δεν έχει δεσμευθεί να την προμηθεύσει με δικά της μαχητικά.

«Όσο περισσότερα όπλα δίνονται, τόσο περισσότερο επικίνδυνος θα γίνει ο κόσμος», δήλωσε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ, σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ενώ ταξίδευε με προορισμό το Βιετνάμ.

«Και όσο πιο καταστροφικά είναι αυτά τα όπλα, τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί ως σενάριο αυτό που συνήθως αποκαλείται πυρηνική αποκάλυψη» , φέρεται να δήλωσε ο Μεντβέντεφ στα πρακτορεία TASS και RIA Novosti.

Η Δύση λέει ότι θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία αλλά επανειλημμένα είχε επιμείνει ότι δεν θέλει να πυροδοτήσει μια απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατατρόπωσε μαχητές που είχαν διεισδύσει στην περιοχή Μπέλγκοροντ στα σύνορα της Ρωσίας με τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώνοντας περισσότερους από 70 «Ουκρανούς εθνικιστές» και απωθώντας τους υπόλοιπους πίσω στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι εισβολείς είναι «αλήτες» που πρέπει να εξολοθρευθούν «όπως οι αρουραίοι».

«Την ευθύνη … την έχει το καθεστώς του Κιέβου, και γενικά οι χορηγοί του στο εξωτερικό που είναι η Ουάσινγκτον και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τις χώρες που σχετίζονται μαζί τους όπως η Βρετανία και άλλες», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το TASS.

«Αυτή είναι η δική τους ευθύνη, άμεση και έμμεση», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

ΑΠΕ

Back to top button