Κόσμος

Πριγκόζιν: Η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας ήταν μια «αποτυχία»

Ο ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο το Κρεμλίνο, που ξεκίνησε η Ρωσία δεν είχε καν εκείνα τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα και για τα οποία μιλούσε στην αρχή ο Πούτιν, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και ο στρατός ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου.

Στην διάρκειας 77 λεπτών συνέντευξη του στον Ρώσο σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ, ο Πριγκόζιν μεταξύ των άλλων δεν αναφέρει τον Πούτιν, αλλά επιτίθεται ως συνήθως στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και σε όλη την υπόλοιπη ρωσική ελίτ.

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από την συνέντευξη:

«Φτάσαμε με θρασύτητα, (στην Ουκρανία), περάσαμε με τις μπότες μας όλο το έδαφός της ψάχνοντας ναζί. Όσο ψάχναμε τους ναζί, κάναμε τρομερά πράγματα σε όλους σε όσους μπορούσαμε, μετά φτάσαμε στο Κίεβο, μετά όπως λέω στα ρώσικα χεστήκαμε και φύγαμε, Στη συνέχεια φτάσαμε στην Χερσώνα. Χεστήκαμε, φύγαμε. Μετά από αυτό ή πριν από αυτό; Ήδη μπερδεύονται οι χρόνοι, Ιζιούμ, Κράσνι Λιμάν. Και κατά κάποιο τρόπο κάτι δεν πάει καλά».

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση. Κατ αυτόν τον τρόπο, η παναζιστικοποίηση της Ουκρανίας για την οποία μιλούσαμε, κάναμε την Ουκρανία έθνος, το οποίο έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο…η Ουκρανία έγινε χώρα την οποία γνωρίζουν παντού. Αυτά όσον αφορά στην αποναζιστικοποίηση. Τώρα ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση…»

«Εάν αυτοί (οι Ουκρανοί -σ.σ) είχαν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης 500 συμβατικά άρματα μάχης, τώρα έχουν 5.000. Αν στην αρχή ήξεραν να πολεμούν 20.000 άνθρωποι , τώρα ξέρουν 400.000. Με πιο τρόπο λοιπόν την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αποδεικνύεται ότι έγινε το αντίθετο, ο διάολος ξέρει πως την στρατιωτικοποιήσαμε…»

«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σήμερα, είναι ένα από τους ισχυρότερους στρατούς. Έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης, υψηλό επίπεδο προετοιμασίας, υψηλό επίπεδο κατασκοπείας, διαθέτουν διαφορετικών ειδών εξοπλισμούς και πολύ περισσότερους, χειρίζονται οποιαδήποτε συστήματα , σοβιετικά , νατοϊκά , ότι νάναι , με την ίδια επιτυχία.

Ο Πριγκόζιν στην συνέντευξη του επισημαίνει ότι στην ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Ουκρανία έπαιξαν ρόλο οι γεμάτες λάθη ενέργειες της Ρωσίας. Ο ιδρυτής της Wagner και επιχειρηματίας, εκτιμά ότι «όλα μπορούν να τελειώσουν όπως το 1917 ( με εμφύλιο πόλεμο-σ.σ) και μπορεί να εξεγερθούν αρχικά οι Ρώσοι στρατιώτες και μετά οι οικείοι τους».

«Υπάρχουν τώρα δεκάδες χιλιάδες συγγενείς σκοτωμένων στρατιωτών. Θα υπάρξουν πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε», είπε καλώντας τους ρώσους στρατηγούς να στείλουν τα παιδιά τους στο μέτωπο.

Κατά την άποψη του Πιργκόζιν, η Ρωσία έχει ανάγκη από στρατιωτικό νόμο, νέα κύματα επιστράτευσης και να ζήσει για ορισμένα χρόνια «όπως η Βόρεια Κορέα». Σχολιάζοντας την συμμετοχή της Wagner στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας , ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι από την αρχή της εισβολής σκοτώθηκαν 20.000 μισθοφόροι της Wagner, οι μισοί από τους οποίους ήσαν κρατούμενοι φυλακών. Συνολικά στις γραμμές της Wagner σύμφωνα με τον ίδιο εντάχθηκαν 50.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών, έως τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία είχε χάσει 60.000 άνδρες μαζί με τους μισθοφόρους. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούσε τις απώλειες της Wagner από την αρχή του πολέμου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στις 30.000 (νεκροί και τραυματίες).

Την συνέντευξη από τον Πριγκόζιν πήρε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, πρώην φιλορώσος ακτιβιστής και πολιτικός αναλυτής από το Χάρκιβ. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε ζητήματα ρωσικής πολιτικής του BBC , ο Ντολγκόφ μετά το 2014 έφυγε από την Ουκρανία και εγκαταστάθηκε στην Ρωσία, όπου για ένα μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν με την ομάδα του Βλαντισλάβ Σουρκόφ, που ασχολείτο με τις Συμφωνίες του Μίνσκ. Όταν ο Σουρκόφ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του αυτά, ο Ντολγκόφ πέρασε στην ομάδα των αναλυτών υπό την εποπτεία του Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής προεδρίας. Η εμφάνιση του Ντολγκόφ, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που παίρνει συνεντεύξεις, σύμφωνα με τους παρατηρητές του BBC, μπορεί να σημαίνει ότι είναι αληθείς οι πληροφορίες για την διένεξη μεταξύ Κιριγένκο και του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ίγκορ Στρελκόφ (γνωστός ως Γκίρκιν, και ένας από τους πολιτειακούς παράγοντες και ακτιβιστής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης για την καταστροφή του Μαλαισιανού Boeing και τη δολοφονία 298 επιβατών).

ΑΠΕ

Back to top button