ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

digitalkastoria.gr: Η ενότητα Τοπικά Προϊόντα Καστοριάς παρουσιάζει 12 καστοριανές επιχειρήσεις

Τοπικά Προϊόντα Καστοριάς: Μπουκιά, γουλιά κι απόλαυση

Τοπικά Προϊόντα Καστοριάς
HELIXLAND
HELIXLAND
Εκτροφή και μεταποίηση σαλιγκαριών σε τρόφιμα και καλλυντικά.
Physis Aroma
Physis Aroma

Η παραγωγή μας
Η αγάπη μας για τον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και φτάσαμε να καλλιεργούμε 100 στρέμματα..

Με την δική σας εμπιστοσύνη για τα βιολογικά μας προϊόντα, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά από σήμερα..!
Μια νέα σελίδα στον επαγγελματικό προσανατολισμό που οι δυσκολίες του σήμερα γίνονται κίνητρα για το καλύτερο αύριο..!
Πλέον με το νέο συσκευαστήριο μας αγροτικών προϊόντων αλλά και με το e-shop ερχόμαστε πιο κοντά με όλα τα προϊόντα μας στην πόρτα σας αλλά και με όλες τις πιστοποιήσεις ακόμη και για αποστολές σε κάθε γωνιά της γης..

Το συσκευαστήριό μας
Στο πιστοποιημένο συσκευαστήριό μας, αποκλειστικά για επεξεργασία βιολογικών αρωματικών φυτών και μπαχαρικών, γίνεται ήπια επεξεργασία:
• Κοπή
• Διαλογή
• Καθαρισμός
• Ξήρανση
• Τυποποίηση
με έλεγχο σε κάθε στάδιο.
Έτσι εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα και η πανδαισία των γεύσεων και των εξαιρετικών αρωμάτων φθάνει αυτούσια μέχρι τον καταναλωτή ο οποίος και το διαπιστώνει όταν ανοίξει την συσκευασία.

Τα προϊόντα μας
Φυλάξτε το άρωμα της Φύσης μέσα σε μια κούπα.
Το «Physis Aroma» προσφέρει καθημερινά εκλεκτά και ελληνικά βότανα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Κύριο χαρακτηριστικό των συστατικών των βοτάνων μας είναι η υψηλή θρεπτική αξία που οδηγεί σε μια πλούσια και αξέχαστη γευστική εμπειρία.

Rodonia’
Rodonia’
Καστοριά! Η αρχόντισσα του Βορρά.
Μια πόλη με ιστορία και γοητεία! Δίπλα στην μαγευτική λίμνη, ο παραδεισένιος ροδώνας μας ! Σε μια έκταση, σε υψόμετρο 750m, καλλιεργούνται οι βιολογικές τριανταφυλλιές μας (Ρόζα Δαμασκηνή) , όπου μαζεύονται με το χέρι, με μεράκι και πολλή αγάπη! Συλλέγονται πριν ακόμα ξημερώσει, για να κρατήσουν όλα τα έλαια τους. Αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο για να διατηρήσουν το φυσικό ροζ χρώμα τους, το άρωμα και τις ιδιότητες τους.
Οι ευεργετικές τους ικανότητες είναι απεριόριστες, για αυτό το καθιστούν τόσο ξεχωριστό και μοναδικό !
Τα αποξηραμένα μας – βρώσιμα ροδοπέταλα και μπουμπούκια, θα δώσουν χρώμα, άρωμα αλλά και γεύση σε γλυκές ή αλμυρές παρασκευές και θα διακοσμήσουν με τον πιο όμορφο τρόπο τις δημιουργίες σας !
Το ροδόνερο μας είναι βρώσιμο, κλασματικής απόσταξης για αυτό το λόγο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική πέρα από καλλυντική χρήση!
Θα σας προσφέρουν υπέροχες στιγμές απόλαυσης σε μία κούπα αρωματικό τσάι με ροδοπέταλα ή μπουμπούκια!
Το ντελικάτο τους άρωμα και οι φυσικές και ιδιαίτερες ιδιότητες που έχουν, θα σας φτιάξουν την διάθεση και θα σας χαλαρώσουν!
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΣΟΠΡΑ
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΣΟΠΡΑ
Στην Κορησό Καστοριάς και σε υψόμετρο 1050 μέτρων στο βουνό Αμάραντος βρίσκεται το Αγρόκτημα Τσόπρα. Καλλιεργούμε, κάστανα, καρύδια , κράνα, βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα, τσάπουρνα, αγριομούσμουλα, αρώνια, και γκότζι μπέρι. Εφαρμόζοντας στο κτήμα μας σύγχρονες μεθόδους οικολογικής καλλιέργειας, υπό την καθοδήγηση ειδικών, προσφέρουμε ασφαλή προϊόντα, με απολαυστική γεύση. Μεταποιούμε μέρος της παραγωγής μας από τα Γκότζι Μπέρι σε μαρμελάδα, κρέμα από κάστανα με γκοτζι μπέρι, χυμοί από τσάπουρνα και μύρτιλλα, κράνα τσάπουρνα και μύρτιλλα, και με αγριομούσμουλα αγριόγκορτσα και τσάι, λιαστή τομάτα σε λάδι με ρίγανη και βασιλικό, τα οποία ήδη διατίθενται στην αγορά.
ΑΡΟΣΙΣ
ΑΡΟΣΙΣ
Η άροσις απ’ το 1956 συσκευάζει Ελληνικά όσπρια και άλλα Ελληνικά προιόντα Εξαιρετικής ποιότητας.
Δραστηριοποιείται στην Κολοκυνθού Καστοριάς σε ιδιόκτητους χώρους 1.750μ2.
Ο παππούς Θωμάς Στογιαννίδης μετέφερε γνώση στον γαμπρό Γιάννη Φωτιάδη, η κόρη του Θωμά, Ελένη μετέφερε εμπειρία στον γιό Τρύφωνα Φωτιάδη.
Βιολογικά όσπρια, Οικολογική απεντόμωση, Ολοκληρωμένη διαχείριση, Πρωτότυπες συσκευασίες, Δίκαιο εμπόριο με αγρότες, Επενδύσεις, Αφοσιωμένοι εργαζόμενοι, Εμμονή στην ποιότητα είναι μερικά από τα γνωρίσματα και καινοτομίες που κατέστησαν την άροσις παρούσα σχεδόν σε όλη την Ελληνική αγορά και σε 18 χώρες του εξωτερικού.
ΕΔΩΔΙΜΟ - ΤΣΙΑΝΑΚΑ ΟΛΓΑ
ΕΔΩΔΙΜΟ – ΤΣΙΑΝΑΚΑ ΟΛΓΑ
Αποξηραμένα Φρούτα και Άγρια Μανιτάρια Καστοριά.
Το Εδώδιμο, δημιουργήθηκε από την ανάγκη και την επιθυμία, να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της ελληνικής γης και να παρασκευάσουμε υγιεινά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Με αγάπη, γνώση και μεράκι, με έδρα την Αρχόντισσα της Δυτ. Μακεδονίας, την Καστοριά, προμηθευόμαστε τα αγνά προϊόντα μας, άγρια μανιτάρια και ελληνικά φρούτα (μήλα, πορτοκάλι, αχλάδι, ακτινίδιο) απο επιλεγμένους ντόπιους παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Τα αποξηραίνουμε στις εγκαταστάσεις μας, με 100% φυσικό τρόπο.
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον καταναλωτή ένα υγιεινό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη.
Το Εδώδιμο, αποτελεί ένα κομμάτι από το ψηφιδωτό, του θησαυρού των Ελληνικών γεύσεων.
Είναι το φυσικό σνακ που θα σας συνοδεύει στο σπίτι, στο γραφείο, στις εκδρομές σας και σε κάθε στιγμή της ζωή σας.
ΕΝΘΑΛΠΙΑ
ΕΝΘΑΛΠΙΑ
Η Ενθαλπία είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας βοτάνων και βοτανικών μιγμάτων βοτάνων και επειδή η πρώτη ύλη είναι το σημαντικότερο σε ένα παραγόμενο προϊόν, καλλιεργούνται πάνω από 100 στρέμματα βιολογικών βοτάνων. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο φυσικό τρόπο καλλιέργειας της γης και στη διαχείριση των πόρων της φύσης από τον άνθρωπο. Με την επιλογή των σωστών ποικιλιών καλλιέργειας για το μικροκλίμα της περιοχής και τον τόπο, με την χρήση βιολογικών πρακτικών και φυσικών μεθόδων χωρίς χρήση μηχανημάτων, με χειρονακτική συγκομιδή στον σωστό χρόνο και ιδανικές συνθήκες φυσικής ξήρανσης καταφέρνουμε να παράγονται βότανα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πλούσιο άρωμα, εξαίσιο χρώμα διατηρώντας όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους.
Η Ενθαλπία πέραν της βιολογικής καλλιέργειας προσπαθεί στην συνεχόμενη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας. Έτσι φροντίζει να χρησιμοποιεί ήπιες καλλιεργητικές πρακτικές, χωρίς χρήση νερού, φυσική ξήρανση χωρίς χρήση ενέργειας, ανακυκλώσιμες συσκευασίες και πρώτες ύλες από την Ελληνική αγορά για ελαχιστοποίηση των μεταφορών.
Η μεταποίηση και συσκευασία των πρώτων υλών γίνεται κάτω από αυστηρά πρότυπα ελέγχοντας μακροσκοπικά τις πρώτες ύλες και κάνοντας επιπλέον εργαστηριακές αναλύσεις στις περισσότερες από αυτές. Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα και είναι ανακυκλώσιμα. Η όλη διαδικασία λειτουργεί στα πρότυπα του HACCP ενώ το συσκευαστήριο διαθέτει πιστοποίηση ISO 22000:2018.
Το 2021 η Ενθαλπία παρουσίασε μια σειρά βιολογικών μειγμάτων βοτάνων που η σύνθεση τους τα καθιστά εκτός από ευχάριστα και εύγεστα πολύ ευεργετικά. Κάθε βότανο διαθέτει πληθώρα ευεργετικών συστατικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων. Οι συνθέσεις που δημιουργούμε βασίζονται στις ιδιότητες των βοτάνων που είναι αναγνωρισμένες από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Προσεγμένοι συνδυασμοί, καταστάλαγμα γνώσεις και δοκιμών έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία βοτανικών αφεψημάτων μοναδικής αρωματικής και γευστικής ταυτότητας χωρίς καφεΐνη που μπορούν να καταναλωθούν όλη μέρα ζεστά ή κρύα. Η προσεκτική επιλογή κορυφαίων στοιχείων πρώτης ύλης δίνει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα σε μια δια δραστική εμπειρία για τον χρήστη κατά την προετοιμασία του ροφήματος με επιλογές μεταβλητές όπως η ποσότητα νερού και μείγματος, η θερμοκρασία του νερού, ο χρόνος εκχύλισης και η προσθήκη ή μη γλυκαντικών ουσιών. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μοναδικού αποτελέσματος όσον αφορά την ένταση και την επίγευση του ροφήματος στα ‘μέτρα’ του χρήστη.
Σήμερα διαθέτουμε μία πλήρη γκάμα προϊόντων βοτανικών αφεψημάτων – βοτάνων σε ποικίλους περιέκτες, ενώ διαθέτουμε τα προϊόντα μας και σε συσκευασίες horeca-bulk.
Θέλω Μήλο Τώρα
Θέλω Μήλο Τώρα
Οικοτεχνία για μικρής κλίμακας μεταποίηση μήλων. Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από φρέσκα Καστοριανά μήλα fuji δικής μας παραγωγής διαλεγμένα ένα-ένα με το χέρι, ελαφρά επεξεργασμένα ώστε να διατηρούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες, χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, έτοιμα για κατανάλωση.
Το ΘΕΛΩ ΜΗΛΟ ΤΩΡΑ αντανακλά το όραμά μας: να εντάξουμε την κατανάλωση αυτού του θρεπτικού φρούτου στο καθημερινό διαιτολόγιο των καταναλωτών. Να τοποθετήσουμε το μήλο όχι μόνο στο ψυγείο αλλά και στο ντουλάπι του για ευκολία και ταχύτητα στην χρήση του, απολαμβάνοντας έτσι τα διατροφικά του οφέλη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Γεμιση για μηλοπιτα…στο πι και φι, πουρές μήλου, αποξηραμένο μήλο, chutney μήλου είναι τα τέσσερα πρώτα προϊόντα που έχουν ήδη αγκαλιάσει εδώ και μερικούς μόνο μήνες οι φίλοι μας καταναλωτές!!
Σύντομα ακλουθούν κι άλλα!!
Κτήμα Μάγγελ
Κτήμα Μάγγελ
Το σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Μάγγελ περιβάλλεται από αμπελώνα και βρίσκεται στην Καστοριά λίγο έξω από το χωριό Κορομηλιά σε ιδιόκτητο χώρο.
Το οινοποιείο στεγάζει μια σύγχρονη γραμμή παραγωγής και εμφιάλωσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς επίσης και μια υπόγεια κάβα εφοδιασμένη με βαρέλια από γαλλική δρυ.
Οι φιάλες αποθηκεύονται σε γαλλικές ξύλινες παλέτες σε υπόγειο χώρο για ωρίμανση και παλαίωση η δε θερμοκρασία διατηρείται στους 12-14°C. Ενδεικτικό της ποιότητας είναι το γεγονός πως η οινοποίηση του ερυθρού οίνου γίνεται σε δρύινες δεξαμενές.
Ο αμπελώνας του κτήματος σε υψόμετρο 700 – 900 μέτρα δέχεται την δροσερή αύρα του Γράμμου που μαζί με το ”Αγιαμι” τον ούριο άνεμο που φυσάει επάνω από την λίμνη της Καστοριάς χαρίζει την διαφορετικότητα στα κρασιά του κτήματος.
Έτσι με τεχνογνωσία, προσπάθεια και εμπειρία το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή κρασιών που φέρουν την επωνυμία Μάγγελ.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο κτήμα είναι ελληνικές Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, και Ξινόμαυρο.
Διεθνείς Pinot noir, Tannat, Cabernet Frank, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Viognier και Sauvignon Blanc.
Τέλος η ετήσια παραγωγή του κτήματος Μαγγελ φθάνει στις 25 – 30 χιλιάδες φιάλες.
ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Το Κτήμα Στεργίου βρίσκεται βορειοδυτικά του ελληνικού χάρτη, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς, στο χωριό Μεταμόρφωση. Πρόκειται για μια σύγχρονη αμπελοοινική προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη του ιστορικού αμπελώνα της Καστοριάς και τη δημιουργία οίνων άμεσα συνυφασμένων με το μικροκλίμα της περιοχής. Τα ιδιόκτητα αμπέλια της οικογένειας Στεργίου τα εντοπίζουμε φυτεμένα σε εδάφη αμμώδη και αμμοαργιλοπηλώδη, στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη λίμνη Ορεστιάδα και σε υψόμετρο 670-800μ., όπου επικρατούν πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Έχοντας ως βασική φιλοσοφία την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο, οι άνθρωποι του κτήματος επιμένουν στη βιολογική καλλιέργεια. Η λίπανση της αμπέλου γίνεται με τη χρήση κομποστοποιημένης οργανικής μάζας, ενώ η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται μόνο με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Η χειρωνακτική εργασία, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, η συχνή επιστημονική παρακολούθηση, η οινοποίηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα δυναμικά κρασιά με χαρακτήρα.
ΠΗΓΕΑ Μ.ΙΚΕ
ΠΗΓΕΑ Μ.ΙΚΕ
ΚΑΣΤΑΝΑ, ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
ΦΑΡΜΑ ΜΟΣΧΟΥ
ΦΑΡΜΑ ΜΟΣΧΟΥ
Η Φάρμα Μόσχου είναι καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα βιολογικών προϊόντων την οποία λειτουργούν 5ης γενιάς κτηνοτρόφοι, παράγει βιολογικές ζωοτροφές, βιολογικό αιγοπρόβειο γάλα, μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας βιολογικής εκτροφής, βιολογικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως μαλακά (αιγοπρόβειο τυρί, γίδινο τυρί) και σκληρά τυριά (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι), παραδοσιακό γιαούρτι, κρέμες ρυζόγαλο, παγωτό γιαούρτι, παστεριωμένο γάλα ημέρας, παραδοσιακά ημίσκληρα τυριά της περιοχής μας για σαγανάκι, και ένα ιδιαίτερο προϊόν δικής τους παραγωγής το οποίο έχει βραβευτεί με χρυσό βραβείο στα μεσογειακά βραβεία γεύσης το Ορεινό Βιολογικό Κανιάκι και το Καπνιστό Ορεινό Βιολογικό Κανιάκι και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα Καστοριάς.

Back to top button