Κόσμος

Μεντβέντεφ: Θα χρειαστεί προληπτικό πλήγμα, αν η Δύση δώσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει δεκαετίες, με περιόδους μαχών που θα διακόπτονται από εκεχειρίες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο κ. Μεντβιέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ. Ο πρώην πρόεδρος, σύμμαχος του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει τις σκληρές τοποθετήσεις για τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την ουκρανική κυβέρνηση μόλυνση.

«Αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, πιθανότατα δεκαετίες», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, σύμφωνα με το RIA. «Όσο υπάρχει τέτοια κυβέρνηση εκεί, θα έχουμε (…) τρία χρόνια εκεχειρία, δυο χρόνια πολέμου και πάλι από την αρχή», προέβλεψε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας πως στο Κίεβο κυβερνούν ναζί.

Η Ρωσία θα πρέπει να εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα, αν η Δύση δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης σήμερα o Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Υπάρχουν αμετάκλητοι νόμοι του πολέμου. Αν η κατάσταση φθάσει στα πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα», είπε.

Νέες κυρώσεις της Ιαπωνίας στη Ρωσία

Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα πως υιοθετεί περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της G7 στη σύνοδό τους στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Ιαπωνία θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων, πιο συγκεκριμένα στο πάγωμα των πόρων 17 ρώσων πολιτών και 78 ρωσικών οργανισμών και εταιρειών, καθώς και στην απαγόρευση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε 80 ρωσικές οντότητες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν προϊόντα προοριζόμενα για εταιρείες που συνδέονται με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, καθώς και τους τομείς των υπηρεσιών στις κατασκευές και στη μηχανική.

Τα μέτρα ανακοινώνονται καθώς άλλα μέλη της G7 –οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία– ήδη κλιμάκωσαν τις δικές τους κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεκαπέντε μήνες μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία «καταδικάζει» την πρόθεση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και καλεί αυτές τις δύο χώρες «να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες που επιδεινώνουν τις εντάσεις», ανέφερε ακόμη ο κ. Ματσούνο.

Η Μόσχα άρχισε να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές στη λευκορωσική επικράτεια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Μινσκ.

Η απειλή της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ποτέ», πόσο μάλλον ή ίδια η χρήση τους, επανέλαβε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΠΕ

Back to top button