Ελλάδα

Έβρος: Οι «καρφωτές», οι στημένες συλλήψεις και οι υπόγειες διαδρομές διακινητών με άτομα σε θέσεις-κλειδιά

Άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά, μυστικοί κώδικες επικοινωνίας και μεγάλα χρηματικά ποσά κάτω από το… τραπέζι αποτελούν το modus operandi των μεγάλων κυκλωμάτων διακινητών στην παραμεθόριο που απαρτίζονται από αλλοδαπούς αλλά και Έλληνες, με στόχο την εργαλειοποίηση των ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Η υπόθεση του υπαστυνόμου και των τεσσάρων αρχιφυλάκων στον Έβρο που συνελήφθησαν για πιθανή εμπλοκή τους σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών έσκασε σαν βόμβα στους κύκλους των συνοριοφυλάκων Έβρου που καθημερινά δίνουν αγώνα για την πάταξη αυτού ακριβώς για το οποίο κατηγορούνται, καθώς πρόκειται για άτομα που προέρχονται και εξελίχτηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν στο Τhesstoday.gr πως είναι συχνή τακτική των κυκλωμάτων να βάζουν στο μάτι άτομα σε χρήσιμες για αυτά θέσεις, που μπορούν να τους διευκολύνουν στη δράση τους, κάνοντας τα “στραβά μάτια”.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια “αλυσίδα” συνεργασίας που απαρτίζεται από άτομα που κατέχουν θέσεις σε κομβικά σημεία -όπως για παράδειγμα σωμάτων ασφαλείας, στην περίπτωση του Έβρου-, με στόχο να δρουν ανενόχλητοι. Όσον αφορά στον τρόπο επικοινωνίας τους, η συνεννόηση γίνεται με μυστικούς κώδικες για να καλύπτουν τα ίχνη τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Καρφώνουν” άλλα κυκλώματα για να κερδίσουν την εύνοια των ένστολων

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε πολλές περιπτώσεις, η “γέννηση” αυτής της σύνδεσης, ξεκινάει από την πλευρά των διακινητών οι οποίοι προσεγγίζουν τα άτομα σε θέσεις “κλειδιά” που θέλουν να βάλουν σε αυτό το παιχνίδι διαφθοράς που περισσότερο παραπέμπει σε σκάκι, με καλά σχεδιασμένες κινήσεις. Έτσι, χρησιμοποιούν ως δόλωμα άλλους διακινητές τους οποίους “καρφώνουν”, προκειμένου να χτίσουν την πρώτη γέφυρα εμπιστοσύνης. Αφού θεμελιώσουν μια σχέση συνεργασίας, ξεκινούν τα αιτήματα με πρώτο και πιο βασικό, να υπάρχει άδειο πεδίο τις ώρες που θα περάσουν μεταφέροντας παράνομους μετανάστες ή ζητώντας τους να κάνουν πως δεν τους είδαν. Όλα, με αντάλλαγμα πάντα, μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ορισμένες συλλήψεις στηρίζονται σε στοχευμένες καταγγελίες και πληροφορίες που “σκάνε” τη στιγμή που χαλάει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει στο παιχνίδι και Σύριοι και Παλαιστίνιοι που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα, ενώ η όλη “δουλειά” γίνεται σε συνεννόηση με άτομα στην Τουρκία. Μεγάλη σημασία για τα κυκλώματα έχει να διαλέγουν αυτοκίνητα που μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, ώστε να υπάρχει ελπίδα διαφυγής σε περίπτωση καταδίωξης, τα οποία συνήθως κλέβουν από μακρινές πόλεις όπως η Αθήνα.

thesstoday.gr

Back to top button