ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

1954: Έκπληκτοι 400 ξένοι σοφοί ανακαλύπτουν την Καστοριά

Οι περιπέτειες της βυζαντινής Καστοριάς και οι πηγές της

Άρθρο του νομικού, τεχνοκριτικού και συγγραφέα Άγγελου Γ. Προκοπίου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 7 Μαρτίου 1954

Μένη Σλομπόνη  στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

Ο Άγγελος Προκοπίου (Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος, Αύγουστος 1909 – Αθήνα, 13 Μαΐου 1967) ήταν Έλληνας νομικός, κριτικός τέχνης και συγγραφέας . Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Αρχικά εργάσθηκε ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (1934 – 1939). Εν συνεχεία υπηρέτησε σαν καθηγητής της Γενικής Ιστορίας και Τέχνης (1940 – 1947) και από το 1959 έως τον θάνατό του δίδαξε Ιστορία Τέχνης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Από το 1948 διορίσθηκε σχολιαστής και διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με αντικείμενο τα καλλιτεχνικά θέματα.
Προσκλήθηκε επανειλημμένως από ξένες κυβερνήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα ως επισκέπτης καθηγητής και ομιλητής, ενώ διακρίθηκε επίσης ως συγγραφέας με τα πονήματα «Αισθητική και Τέχνη στην Ευρώπη», «Το 21 στη λαϊκή ζωγραφική του», «Το Μακεδονικό ζήτημα στη Βυζαντινή ζωγραφική», «Ο Λαός της Βίβλου» και «Η ιστορία της τέχνης» το οποίο εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.
Εργογραφία
(1998) Εστίες ελληνικού πολιτισμού στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος
(1994) Εστίες ελληνικού πολιτισμού στο Βυζάντιο, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος
(1993) Εστίες ελληνικού πολιτισμού στην αρχαιότητα, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος
(1993) Φαραώ Αχενατόν, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος

 

 

 

Back to top button