ΕκδηλώσειςΚαστοριάΚοζάνη

Αφιερωμένες στον Μέγα Αλέξανδρο οι φετινές εκδηλώσεις «ΠΕΛΕΚΟΝ» – Δύο εισηγήσεις για Μέγα Αλέξανδρο και Καστοριά (αναλυτικό πρόγραμμα)

«Μέρες γιορτών Βοΐου Πέλεκον 2023» – Δεκαήμερο εκδηλώσεων

Πολυήμερες εκδηλώσεις, που θα ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 11 Ιουνίου, με την επωνυμία «Πέλεκον 2022» θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Βοΐου.

Οι εκδηλώσεις είναι πολυσχιδής και θα καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτισμού, της παράδοσης, της λαογραφίας και της ιστορίας

Πρόκειται για ένα δεκαήμερο πολιτισμού, που περιλαμβάνει την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών για την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα του Βοϊου, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, αγγειοπλαστικής, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ, μουσικές παραστάσεις και παραδοσιακά γλέντια, ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Σιάτιστα, Εράτυρα, Μικρόκαστρο, Πελεκάνο και Σισάνι.

Οι φετινές εκδηλώσεις, στο συνεδριακό τους μέρος είναι αφιερωμένες στον «θρύλο του Μ. Αλέξανδρου», με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το αποτύπωμα του Μακεδόνα βασιλέα σε μνημεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και το πώς ο θρύλος του επηρέασε την τέχνη της Βυζαντινής περιόδου.

Ο σκοπός μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι να γνωστοποιηθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου και τα χωριά του Βοΐου να γίνουν τόπος συνάντησης των ντόπιων και πόλος έλξης των επισκεπτών.

Το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Πελεκάνου του Δήμου Βοΐου η Ημερίδα με θέμα «Ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ζωντανεύει στο Βόιο».
Στις 10:40 “Ο θρύλος του Μεγαλέξανδρου στην Καστοριά και η αρχαιολογική του επαλήθευση σε υψόμετρο 1.100 μέτρων”
, εισηγητής ο Χαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Στις 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετέχει με την ανακοίνωση: « Η παράσταση του Οσίου Σισώη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Μαυριώτισσα Καστοριάς και η σχέση της με τον Μέγα Αλέξανδρο», εισηγήτριες η προϊσταμένη Ανδρομάχη Σκρέκα και οι αρχαιολόγοι Χριστίνα Τσάμη και Ευαγγελία Νόρδου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button