Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η εικόνα από την Καστοριά που ανάρτησε σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού (φωτο)

Το έκθεμα της εβδομάδας για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έρχεται από την Καστοριά, λόγω της ημέρας

ΤΟ #ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
📍 Από τον ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης Καστοριάς.
📸 #Τοιχογραφία με απεικόνιση της Αγίας Τριάδας.
📆 Χρονολογείται στα μέσα του 13ου αι.
ℹ️ Πρόκειται για σπάνια απεικόνιση της ανθρωπόμορφης Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην καμάρα του εσωνάρθηκα του μνημείου.
➡ Ο πατήρ, γεροντική μορφή, με πλούσια μακριά κόμη και γένια, κάθεται επάνω σε τόξο και περιβάλλεται από ελλειψοειδή, δίχρωμη δόξα.
➡ Στο ύψος του σταυροφόρου φωτοστέφανου αναγράφεται η επιγραφή IC XC O ΘC ΗΜΩΝ και πιο κάτω, O ΠΑΤΗΡ ΥΙΟC/ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ.
➡ Στο στήθος του απεικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας που κρατά σε μετάλλιο το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή λευκής περιστεράς.
📜 Το εικονογραφικό πρότυπο της παράστασης εντοπίσθηκε σε χειρόγραφο της Βιβλιοθήκης της Βιέννης (Cod.Suppl.gr. 52) του 11ου-12ου αιώνα, όπου συνοδεύει την αναγραφή του Συμβόλου της Πίστεως κατά το ορθόδοξο δόγμα.
🚶‍♀️🚶 Επισκεφθείτε την #Καστοριά & το ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς (στο Πρόγραμμα του ΕΣΠA Μακεδονία – Θράκη 2007-2013) καθώς και τα Βυζαντινά Μνημεία της πόλης. Πρόκειται για θεματικό μουσείο, καθώς στους χώρους του στεγάζει μια πλούσια και εξαιρετικά σημαντική συλλογή φορητών εικόνων από τον 12ο έως τον 18ο αι., που προέρχονται από τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς.
 Ωράριο Λειτουργίας:
1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου, Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 08.30 – 17:00
1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου, Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 08:30-15:30
1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ
1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ
 Πληροφορίες: 24670 26781

 

 

 

 

 

Back to top button