Καστοριά

Νεολιθικός Οικισμός Αυγής (5600-4500/4300 π.Χ.)

12 χλμ Νοτιοδυτικά της λίμνης Ορεστίδας και 4 χλμ Δυτικά του Άργους Ορεστικού, σε λοφώδες περιβάλλον, περί τα 500 μ Βόρεια της πλατείας της κοινότητας Αυγής του Δήμου Καστοριάς, σε φυσικό έξαρμα, αναπτύχθηκε πριν 7500 χρόνια ένα νεολιθικό χωριό με ενδιαφέρουσα βιογραφία περ. 1000 χρόνων.
Κατάλοιπα τριών (3) κύριων οικιστικών φάσεων αυτού του αγροτικού προϊστορικού χωριού με σπίτια και αυλές, προστατευτικές τάφρους, αποθηκευτικούς λάκκους, εργαλεία από λίθους, οστά και κέρατα ελαφιών, πήλινα σκεύη φαγητού και υγρών, αλλά και πήλινα μικρογραφικά ομοιώματα οικιακού εξοπλισμού, κοσμήματα από λίθους, όστρεα και πηλό κ.ά. αντικείμενα, αλλά και χώρους απόθεσης της τέφρας νεκρών, αποκαλύφθηκαν στις εκτεταμένες ανασκαφές της θέσης κατά τα έτη 2002-2008 υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και πολυμελή ανασκαφική-ερευνητική ομάδα προϊστοριολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων με επικεφαλής την Δρ Γεωργία Στρατούλη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της μελέτης του συνόλου των ανασκαφικών ευρημάτων με στόχο την αναλυτική δημοσίευση των ανασκαφών.
ΦΩΤΟ: Στο βάθος αριστερά η λεκάνη της λίμνης Ορεστίδας, δεξιά η πόλη του Άργους Ορεστικού

Νεολιθικός Οικισμός Αυγής – Neolithic Settlement of Avgi

 

Back to top button