ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά – Τμήμα Μαθηματικών: “Πως ισορροπεί μια γρανιτένια σφαίρα σε ένα λεπτό στρώμα νερού;” (φωτο – βίντεο)

 

Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μετεώρισης βρίσκουμε στο ”Kugel fountain”, όπου μια ογκώδης γρανιτένια σφαίρα ισορροπεί πάνω σε ένα λεπτό στρώμα τρεχούμενου νερού.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιάκωβος βαν ντερ Βέιλε σε ομιλία που έδωσε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά μας εξήγησε μέσω των εξισώσεων της Υδροδυναμικής, πώς αυτό κατορθώνεται.

Το φαινόμενο για το οποίο η σφαίρα έγινε διάσημη και δημοφιλής σε όλον τον κόσμο είναι πώς μια μικρή αρχική ώθηση αρκεί να προκαλέσει μια περιστροφή μεγάλης διάρκειας χωρίς εμφανή τριβή.

Επίσης  στα πλαίσια των σεμιναρίων που διοργανώνει το Τμήμα Μαθηματικών του
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τον μήνα Μάιο δόθηκαν οι ακόλουθες ομιλίες:

«Γενίκευση του ορισμού της σύγκλισης μιας ακολουθίας  πραγματικών αριθμών μέσω της θεωρίας αριθμών – ανοιχτά προβλήματα», Δημήτριος Γεωργίου, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Φασματική ακτίνα μη αρνητικών πινάκων: Φράγματα και εφαρμογές», Μαρία Αδάμ,

Καθηγήτρια Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Ιδιάζουσα παραγοντοποίηση πίνακα και εφαρμογές», Αικατερίνη Αρετάκη,

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου στα πλαίσια της ημέρας 12 Μαΐου: Εορτάζοντας τις Γυναίκες στα Μαθηματικά, το  Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Καστοριά οργάνωσαν εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την Καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Σοφία Λαμπροπούλου, μαθηματικό με μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι διδάσκουσες των Τμημάτων Πληροφορικής και Μαθηματικών κυρίες Ροδή Λύκου και Φωτεινή Σερέτη οι οποίες συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία με βάση τα ερωτηματολόγια  αξιολόγησης διδακτικού έργου που συμπληρώθηκαν από τους φοιτητές.

Επίσης ήταν η τελευταία ημέρα της έκθεσης Women of Mathematics throughout Europe – A Gallery of Portraits.

Την διάλεξη παρακολούθησαν φοιτητές και μαθητές από τρία λύκεια της Καστοριάς (Πρότυπο, 3ο και Επαγγελματικό), οι μαθητές επισκέφθηκαν την έκθεση και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Ευχαριστούμε πολύ τα λύκεια που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Ευγενία Μαρνέρη για τη στήριξη και τους συναδέλφους για την άρτια οργάνωση.

Back to top button