Καστοριά

Επιστολή Αλέξανδρου Ταμήλια προς τον Σύλλογο Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς (βίντεο)

Κατ’ αρχήν σας ζητώ συγγνώμη για την απουσία μου από την ανοιχτή συνεδρίασή σας την Τετάρτη 7-6-2023 και ώρα 18:00 αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν . Πιο συγκεκριμένα την ίδια ημέρα και ώρα 17:00 πρέπει να βρίσκομαι στο ΔΙΕΚ Καστοριάς όπου είμαι εισηγητής και θα εξετάσω το εργαστηριακό μάθημα «Εργαλεία Δημιουργίας 3D Γραφικών» του εαρινού εξαμήνου της ειδικότητας «Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής». Εύχομαι να μη δω σε τοπικά ιστολόγια από «δημοσιογράφους» πηχυαίους τίτλους του τύπου: «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΜΗΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ….!…?»

Πριν περάσω στο κυρίως θέμα δεν μπορώ παρά να σχολιάσω την τελευταία τοποθέτηση του κ. Μηταλίδη Κίμωνα στο μέρος που με αφορά όχι γιατί νοιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ το αποτύπωμά μου στην εκπαίδευση αλλά να ενημερωθούν οι πολίτες που δεν παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Η ευαισθησία, το ενδιαφέρον για τα παιδιά εντός και εκτός σχολείου, η ενσυναίσθηση και το πνεύμα αλληλεγγύης που καλλιεργούνται στο σχολικό μας χώρο, η αγκαλιά σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η συχνή επαφή και συζήτηση με τους γονείς και τα παιδιά, το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μερικά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εισπράττουν όλα αυτά τα χρόνια οι εκατοντάδες οικογένειες μαζί βέβαια με τις πολλές και μεγάλες επιτυχίες των παιδιών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όσον αφορά το όραμα για την εκπαίδευση στην πόλη μας θεωρώ ότι αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο τρόπο σε ενέργειες, δραστηριότητες, διακρίσεις και προτάσεις που ενδεικτικά σας παραθέτω:

  • Το σχολείο μας επιλέχθηκε (ως ένα από τα 100 όλων των βαθμίδων) μετά από πρόταση μας και συμμετείχε στο ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “OSOS: Open School for Open Societies” επί σειρά ετών καθώς και στο διάδοχο πρόγραμμα “R4C: Reflecting for Change” τα οποία αντανακλούν και προβάλλουν το σχολείο του μέλλοντος.
  • Διαθέτoυμε διαπίστευση Erasmus μέχρι το
  • Διαθέτουμε μοναδικό εξοπλισμό πανελλαδικά και όχι μόνο (εκτυπωτή σοκολάτας, ολογραφικό υπολογιστή Microsoft Hololens, drones κ.α).
  • Υλοποίηση απομακρυσμένης διαχείρισης  λέβητα   που   έτυχε   πανελλαδικής προβολής.
  • Δημιουργία ασπίδων προστασίας την περίοδο του lock-down και διάθεσή τους ακόμη και στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο ήμαστε το πρώτο σχολείο που

εφάρμοσε τηλεκπαίδευση την επόμενη ημέρα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Για το λόγο αυτό είχαμε επικοινωνία με την τότε υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη.

  • Επί σειρά 6 ετών μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΜΝΑΕ: Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα σε όλους του τομείς.
  • Είμαστε μέλος του προγράμματος «Καινοτόμα Σχολεία»
  • Εκδήλωση διάθεσης συνεργασίας από εκπαιδευτικούς φορείς του εξωτερικού.

Ακόμη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με απόφαση της Υπουργού κ. Κεραμέως ορίστηκα για ακόμη μια διετία Αναπληρωτής Συντονιστής στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Τμήμα Α-Σχεδιασμός Πολιτικών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση. Αυτές είναι λίγες από τις πολλές δραστηριότητες του σχολείου μας που καθιστούν φανερό ακόμη και στον πιο δύσπιστο ότι υπάρχει όραμα και σίγουρα προγραμματισμός. Ένας προγραμματισμός που δεν φαίνεται να έχει η δημοτική αρχή καθώς τον επιζητούμε διαρκώς από την πρώτη συνεδρίαση του 2019 χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η μόνη εικόνα που έχουμε για το συγκεκριμένο θέμα είναι η παράδοση ενός φακέλου που έγινε προεκλογικά σε δημοσιογράφο, με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξη. Η ίδια δημοτική αρχή που «ενδιαφέρεται(;)» για την εκπαίδευση δεν μπόρεσε να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις μας με την προμήθεια τριών προκατασκευασμένων αιθουσών που επίμονα εδώ και χρόνια αιτούμαστε γιατί έχουμε σοβαρό πρόβλημα χώρου. Αλλά μην ανησυχείτε. Η λύση δόθηκε. Να βάλουμε κόφτη για να μην έρχονται τα παιδιά στο ΕΠΑΛ. Με λίγα λόγια θα πρέπει στην πρώτη μεγάλη απόφαση που αφορά το μέλλον τους (γενική η επαγγελματική εκπαίδευση) να τους στερήσουμε την επιλογή οδηγώντας τα σε μονόδρομο. Σε αυτό το σημείο μπορώ να θυμηθώ ότι μετά τη λήξη του πρώτου δημοτικού συμβουλίου όταν πρότεινα με μέριμνα του Δήμου να υπάρχει η δυνατότητα παροχής δεκατιανού στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάποιοι χασκογέλασαν. Δεν υπάρχουν βέβαια καταγεγραμμένα πλάνα καθώς η ανέξοδη πρόταση- προσφορά μας για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων με την δωρεάν τεχνική υποστήριξή μας δεν έγινε τότε αποδεκτή. Εσείς κ . Πρόεδρε που ενδιαφέρεστε για την ισόνομη ανάπτυξη όλων των σχολείων που θα πρέπει να βρίσκεστε με βάση τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας σας;

Όσον αφορά τη μεταστέγαση που τελικά προτείναμε (είναι διαφορετική από την κατάργηση και τη συγχώνευση https://teleftaiaefkairia.gr/metastegasi-toy-4oy-dimotikoy- scholeio/ ) του 4ου δημοτικού σχολείου που αναφέρεται στην πρότασή μας, αυτή έγινε πριν

από περίπου τρία χρόνια χωρίς καμία πονηρή διάθεση και απορώ με το γεγονός της σιωπής τόσο της δικής σας αλλά και άλλων, σήμερα ενδιαφερόμενων. Σε ένα κράτος που κυριαρχεί η δημοκρατία του λόγου όταν παρουσιάζεται μια νέα ιδέα, μια νέα πρόταση όσοι διαφωνούν θα πρέπει να προσπαθούν να αποδημήσουν την πρόταση αυτή αντιπαραβάλλοντας τα δικά τους δεδομένα, επιχειρήματα και προτάσεις και όχι να γίνεται επίθεση σε όποιον/όποια την παρουσίασε. Η πρόταση αυτή επαναλήφθηκε και τα επόμενα έτη δίχως κάποιος να πάρει επίσημα θέση και παραμένει σε ισχύ. Για να υλοποιηθεί βέβαια μια τέτοια πρόταση είναι απαραίτητη η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η ηρεμία του κοινωνικού συνόλου. Μια συναίνεση που θα γνωρίζαμε αν υπάρχει εκ προοιμίου με την προϋπόθεση ότι η δημοτική αρχή θα είχε δεχθεί την επίσης ανέξοδη πρότασή μας για τη δημιουργία Διαρκούς Δημοσκοπικού Δήμου. Να θυμίσω εδώ ότι με δική μου πρωτοβουλία ήρθα σε επικοινωνία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έλαβα κωδικούς με τους οποίους ο Δήμος θα μπορούσε να οργανώνει ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και δημοσκοπήσεις, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να γνωρίζει τον παλμό της κοινωνίας τόσο για αυτό όσο και για άλλα θέματα (https://teleftaiaefkairia.gr/dimioyrgia-diarkoys-dimoskopikoy-di/ ).

Είναι απορίας άξιον η χρονική στιγμή που «επιλέχθηκε(;)» η επανεμφάνιση του συγκεκριμένου θέματος και αναρωτιέμαι «που ήταν όλοι αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όταν καταργήθηκε το 2ο Δημοτικό σχολείο;». Όπως ανέφερα και στη ραδιοφωνική μου συνέντευξη κατανοώ την ανάγκη ορισμένων να προβαίνουν σε προεκλογικές κορώνες και ευχολόγια αλλά το θέμα είναι το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επαρχία μας όπως και άλλες όμοιες με εμάς. (Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επικροτήσω τη στάση του υποψήφιου Δημάρχου κ. Γρηγοριάδη Γρηγόριου γιατί με τη δήλωσή του συμβάλλει στην διατήρηση του κλίματος πολιτικού πολιτισμού και θέτει και αυτός το πρόβλημα στη σωστή του βάση). Είναι λυπηρό για μια απερχόμενη Δημοτική Αρχή δια στόματος του Προέδρου του ΔΣ να καλεί υποψήφιο Δήμαρχο να αναφέρει τρόπους με τους οποίους θα σταματήσει η φυγή των πολιτών μας όταν τρεισήμισι χρόνια δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Αρκετά μπορώ να παραθέσω για την αντιμετώπιση του θέματος αλλά θα το πράξω σε επόμενη φάση. Το σίγουρο είναι ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να ανασχέσει μέρος αυτής της πληθυσμιακής μετακίνησης διενεργώντας ορθολογικά τις «δημόσιες κληρώσεις» για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού (Δείτε εδώ https://teleftaiaefkairia.gr/ me-klirosi-oi-proslipseis/  και εδώ https://teleftaiaefkairia.gr/ektaktes-proslipseis- diadikasia-eyelikti-me-ameses-energeies/ )

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι προ ολίγων ετών επί θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής και πάλι με δική μου πρωτοβουλία αφού έλαβα όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας αλλά και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου σε άτυπη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς, Διευθυντές σχολείων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στη συνεδρίαση αυτή η οποία έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν διάφορα σενάρια κυρίως για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και η δική μου πρόταση για τη χωροταξική κατανομή που την αφορά. Θα ήθελα λοιπόν υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες να προτείνω το εξής:

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 19:00 (ενδεικτική η ημερομηνία) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχουν η ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας), η Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Δήμου Καστοριάς, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών και υποψήφιοι Δήμαρχοι. Θα παρακαλούσα στη συνάντηση αυτή να έρθουν όλοι καλά προετοιμασμένοι έχοντας πάρει τα απαραίτητα δεδομένα από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έτσι ώστε να έχουν την πλήρη εικόνα του πραγματικού προβλήματος που είναι το δημογραφικό και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους οι οποίες θα συζητηθούν σε όσες συναντήσεις χρειάζονται. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο δημόσιο βίο του τόπου. Το μέλλον χτίζεται με προγραμματισμό, όραμα, σύνεση και γνώση. ΟΧΙ με ευχολόγια και σπασμωδικές κινήσεις.

Η παρούσα θα διανεμηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στον πίνακα αποδεκτών της πρόσκλησης του συλλόγου του 4ου Δημοτικού σχολείου και θα αναρτηθεί τόσο στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook όσο και στη σελίδα του συνδυασμού (https://teleftaiaefkairia.gr/). Παρακαλώ να αναγνωστεί η παρούσα στη συνεδρίαση του συλλόγου γονέων του σχολείου σας είτε από τον πρόεδρο είτε από κάποιο άλλο μέλος του συλλόγου.

Με εκτίμηση Αλέξανδρος Ταμήλιας

Διευθυντής ΕΠΑΛ Καστοριάς και

Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «τελευταία ευκαιρία.»

Back to top button