Ελλάδα

Κρήτη: «Καταφύγιο» δροσιάς και χαλάρωσης το νησάκι Λαζαρέττα (βίντεο)

Στην Γερμανική κατοχή, το νησί αποτελούσε σημείο στρατιωτικών ασκήσεων των στρατευμάτων.

«Καταφύγιο» δροσιάς και χαλάρωσης αποτελεί το μικρό νησάκι «Λαζαρέττα», μήκους 200 μέτρων και πλάτους μόλις 70 μέτρων, που βρίσκεται στην καρδιά του κόλπου των Χανίων σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την αστική και πολυσύχναστη παραλία της Νέας Χώρας.

Το μικρό αυτό νησάκι συνδέεται με την ιστορία του τόπου και τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται την επίσκεψη κολυμβητών που διανύουν την απόσταση από την παραλία της Νέας Χώρας αλλά και επισκεπτών με τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη.

Το νησάκι δεν είναι κατοικήσιμο και όσοι το επισκέπτονται απολαμβάνουν το μπάνιο τους μακριά από τον θόρυβο μιας πολυσύχναστης παραλίας.

Τα «Λαζαρέττα» επισκέπτονται σήμερα και σχολές καταδύσεων, ενώ το τέλος του καλοκαιριού οργανώνεται κολυμβητικός αγώνας από το ενετικό λιμάνι της πόλης και την παραλία της Νέας Χώρας με μεγάλη συμμετοχή.

Το νησάκι κατά τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως τόπος απομόνωσης των λεπρών και το όνομα του έχει ληφθεί από τον προστάτη των λεπρών σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Λάζαρο. Τα κτήρια που υπήρχαν από την περίοδο των Ενετών πάνω στο νησί κατεδαφίστηκαν από τους Τούρκους το 1645 που χρησιμοποίησαν το «Λαζαρέττα», ως μέρος του οχυρού των Χανίων.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το νησί αποτελούσε σημείο στρατιωτικών ασκήσεων των στρατευμάτων κατοχής.

Σήμερα πάνω στο μικρό νησί υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου.

ΑΠΕ

Back to top button