ΚαστοριάΝεστόριο

Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας – Όλο το ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε τα γυρίσματά του από τον Γράμμο (βίντεο)

Η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια το ταξίδι της  στα βουνά του Γράμμου, πέρασε από χωριά των Πρεσπών καθώς και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού αναζητώντας μαρτυρίες συνδεδεμένες με τον αγώνα του ΔΣΕ. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι η δημιουργία του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Καινούργιος Ουρανός”, όπου οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται τα βιώματά τους.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους, καταδιώκονται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

 

Back to top button