Ελλάδα

Ρέθυμνο: «Η ομορφιά ξέρει να κρύβεται… με την ομορφιά της»

«Η ομορφιά ξέρει να κρύβεται…  με την ομορφιά της», λέγανε και λένε οι παλιοί της Κρήτης εννοώντας ότι βρίσκεται πολλές φορές μπρος στα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει στην Κοιλάδα του Αμαρίου στο κέντρο ακριβώς του νομού Ρεθύμνου όπου ο Ψηλορείτης από τη μια πλευρά και ο Κέδρος από την άλλη, ως προστάτες καιρών και εικόνων έχουν στη σκιά τους, τον φυσικό κρίκο που ενώνει το βορά και το νότο του Ρεθύμνου. Εκκλησιές, ξωκλήσια, διαδρομές πολιτισμού, το Φράγμα των Ποταμών, η αρχαία Σίβριτος, η μονή Ασωμάτων, το Σπήλιο του Αγίου Αντωνίου και το Φαράγγι του Πατσού, έρχονται να αγκαλιαστούν μέσω της αρμονίας με τους μινωικούς οικισμούς και τα γραφικά χωριουδάκια του Δήμου Αμαρίου της παλιάς επαρχίας Αμαρίου.

Οι επισκέπτες που διαπερνούν το Αμάρι, αλλά και τον Αμαριανό ποταμό, αν τύχει και ανακαλύψουν την ομορφιά του τόπου, δένονται μαζί του δημιουργώντας σχέση που ποτίζεται από την ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα την αγαθή, όπως εύκολα προσδίδει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ο λαός μας για την απείραχτη ομορφιά. Σηκώνοντας το βλέμμα ο επισκέπτης του Ρεθύμνου, θα συναντήσει στον ορίζοντα του τον Ψηλορείτη.

Από τον ΒΟΑΚ σε Πέραμα, Δαφνέδες, Άγιο Σύλλα, Μουρτζανά, Γαράζο, Αξό, Ζωνιανά, Λειβάδια, Ανώγεια, είναι η διαδρομή που πρέπει ο επισκέπτης να σταθεί, για να γνωρίσει όλες τις γειτονιές των χωριών της διαδρομής που οδηγούν στο βουνό των χιονιών, της φιλοξενίας, της αντίστασης, του πολιτισμού, της ιστορίας, της μυθολογίας, τον Ψηλορείτη. Χωριά με γραφικά καφενεδάκια αλλά και γνήσιους Κρητικούς που αρνούνται να απολέσουν την ταυτότητα τους προς χάριν του τουρισμού και της εξέλιξης.

Οι τοπικές κουζίνες, τα γνήσια χειροποίητα γλυκά, το μέλι και οι συνταγές για το κρέας που ακολουθούν διαδρομή χιλιάδων χρόνων, είναι όλα τους ικανά να αφήσουν στους επισκέπτες το αποτύπωμα της γνησιότητας. Πριν αποχωριστεί ο επισκέπτης το Ρέθυμνο «οφείλει» να βρεθεί στο σχεδόν άγνωστο χωριό για τους πολλούς τον Μαρουλά. Μεσαιωνική αρχιτεκτονική, εμφανή τα σημάδια των Ενετών σε χτίσματα και πλακόστρωτα, είναι η κατάλληλη θέση για να αγναντέψει κάποιος την πόλη του Ρεθύμνου 8,5 χιλιόμετρα μακριά του, καταφέρνοντας να ενώσει το χθες με το σήμερα, ακόμη και μέσα από τους Πύργους του Μαρουλά.

AΠΕ

Back to top button