Καστοριά

Πρόοδος και αντιστάσεις (του Μάκη Λαγγιώτη)

Όλοι συνήθως είναι προοδευτικοί στα λόγια, αλλά βαθειά συντηρητικοί στις πράξεις.
Η συνήθεια είναι για πολλούς προτιμότερη από το νέο, όσο καλό και αν είναι αυτό.
Τα παραδείγματα στον τόπο μας πολλά.
Όταν σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η διαπλάτυνση και δημιουργία της νότιας παραλίας , επί δημαρχίας Πετκανά, που περιλάμβανε και κοπή δέντρων,έγινε επανάσταση. Πλήθος αντιδρούντων στην πρόοδο, απειλούσαν θεούς και δαίμονες με βρισιές και διαπομπεύσεις.
Το Δημοτικό συμβούλιο ευτυχώς δεν έκανε πίσω και η Καστοριά απέκτησε το καλύτερο ,σύγχρονο κομμάτι της.
Όταν δόθηκε η ευκαιρία να ιδρυθεί Αρχιτεκτονική σχολή στην πόλη μας και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες αναβάθμισης του 1ου γυμνασίου, άρχισαν οι αντιδράσεις μερικών περιοίκων και του συλλόγου των αγανακτισμένων γονιών, που δεν δεχόταν τα παιδιά τους να αλλάξουν σχολείο.
Η τότε Δημοτική αρχή έκανε πίσω και έτσι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία και μαράζωσε το Τσαρσί.
Πριν 3 χρόνια αποφασίστηκε η αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου και η μετατόπιση της από τον δρόμο, μέσα στο πάρκο. Απίστευτες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες πωλητές.
Μετά από 2 εβδομάδες οι ίδιοι άνθρωποι ζητούσαν συγνώμη ,αφού κατάλαβαν στην πράξη ότι η μετατόπιση , ήταν τόσο προς το συμφέρον τους, όσο και για το καλό της πόλης.
Η δημιουργία της νέας παραλίας – στολίδι στην Θεσσαλονίκη επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, αντιμετώπισε τρομερές αντιδράσεις, επειδή έπρεπε να κοπούν αρκετά δένδρα,παρά την διαβεβαίωση ότι θα φυτευθούν πολλαπλάσια.
Η Δημοτική αρχή δεν έκανε πίσω.Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Σήμερα στην πόλη μας άρχισαν οι γκρίνιες από κάποιους γραφικούς, με συμπαράσταση από ορισμένους καιροσκόπους, λόγω δημοτικών εκλογών σε 4 μήνες.
Τα πάρκα, Βαν Φλιτ και Ηρώων πρέπει να ανακαινιστούν ριζικά.Αν χρειαστεί ας κοπούν και μερικά δένδρα αρκεί να φυτευτούν περισσότερα.
Η σημερινή Δημοτική αρχή δεν πρέπει να κάνει πίσω.
Στην πόλη των ανώνυμων καταγγελιών με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τι καλό, δεν υπάρχει χώρος για εσωστρέφεια.
Πρόοδος τελικά είναι το νέο αύριο και όχι το προβληματικό χθες, εκεί που ανήκουν όλοι οι προβληματικοί αρνητές της ανάπτυξης.

 

 

 

Back to top button