Δυτική ΜακεδονίαΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το Vice βαθμολόγησε τις πόλεις της Ελλάδας από τη χειρότερη στην καλύτερη – Σε θέση έκπληξη η Καστοριά!

Βάλαμε στη σειρά τις πόλεις της Ελλάδας: Από τη χειρότερη στη λιγότερο κακή – Ένα ranking των 48 πρωτευουσών νομών της Ελλάδας

Ξεκινήσαμε τη σειρά αυτών των άρθρων με τις γειτονιές της Αθήνας. Τη συνεχίσαμε με τα νησιά του Αιγαίου. Τώρα είναι η ώρα να πιάσουμε και τις πόλεις της χώρας (συγκεκριμένα τις πρωτεύουσες των νομών) – έτσι, για να μην υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που ο υποφαινόμενος να μην είναι persona non grata!

Κείμενο: Νίκος Σταματίνης

Παρόλα αυτά και παρότι είναι απολαυστικός, αν μη τι άλλο, κάθε διάλογος που ξεκινάνε τέτοιου τύπου άρθρα, επανερχόμαστε με τα κλασικά disclaimer. Δεν υπάρχουν αξιώσεις αντικειμενικότητας σε καμία από αυτές τις κατατάξεις. Όλες είναι προσωπικές απόψεις με βάση εμπειρίες, βιώματα και προσωπικό γούστο.

Προφανώς, καθένας έχει άλλη αντίληψη και τα δικά του κριτήρια για το τι βρίσκει ωραίο σε μία πόλη. Προφανώς, επίσης, όλες οι πόλεις αυτές σου δίνουν περισσότερο από έναν λόγο να τις επισκεφτείς.

48) Κοζάνη

Κάποια μέρη της Κοζάνης μού θυμίζουν του Ζωγράφου και αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα καλό. Δεν προχωράς δηλαδή και ανυπομονείς για το τι θα ξεπροβάλλει στο επόμενο στενό. Ξέρεις ήδη τι είναι: Κλασικές τριώροφες πολυκατοικίες με τις τέντες. Από την άλλη έχει και την κεντρική της πλατεία, έχει και πολύ φιλικούς κατοίκους και πολύ μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον.

47) Σπάρτη

Θα την αδικήσω για το εξής λόγο: Την έχω επισκεφτεί τρεις φορές. Και τις τρεις ήταν μεσημέρι με 45 βαθμούς Κελσίου. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο οργανισμός μου είχε μπει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επομένως δεν μπόρεσε να δει με ψυχρό βλέμμα την πόλη. Πέραν της θέας του βουνού σε κάποια σημεία της δεν θα βρεις και τίποτα να σε ενθουσιάσει. Καλή ρυμοτομία. Κακοί φοίνικες. Αν υπάρχουν ακόμα, βγάλτε τους από τη μιζέρια τους.

46) Καρδίτσα

To σημείο που χτίστηκε είναι ένας από τους βασικού λόγους για την εμπορική και οικονομική της ανάπτυξη. Συμπαθητική πόλη με κάποιους «πνεύμονες» πράσινου και κάποια ενδιαφέροντα σημεία. Δεν τη λες και παγκόσμια μητρόπολη του δυτικού πολιτισμού, αλλά μπορείς να περάσεις όμορφα. Ειδικά αν την έχεις για βάση και γυρίσεις τον υπόλοιπο νομό.

45) Άρτα

Η Άρτα είναι μία από τις λιγότερο τουριστικές πόλεις της χώρας και αυτό συνήθως το λέω για καλό, αν και κάποιες φορές κάτι δείχνει. Το σημείο με το Γιοφύρι είναι εντυπωσιακό όπως και το κάστρο. Εντυπωσιακή είναι και η φιλοξενία των κατοίκων της. Περπατάς και νιώθεις ότι υπάρχει ακόμα πίστη στην ανθρωπότητα. Μετά γυρνάς Αθήνα.

44) Γρεβενά

Πεζοδρομήσεις και πλατείες χωρίς κανένα τρομακτικό ενδιαφέρον. Πολύ ωραία τα χωριά γύρω από την πόλη και ίσως κάποια σημεία στα περίχωρα, αλλά η ίδια η πόλη και το κέντρο της δεν θα σου μείνει και αξέχαστη.

43) Κιλκίς

Διαδικτυακές φήμες λένε ότι το Κιλκίς δεν υπάρχει και πάνω σε αυτό δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Η αλήθεια είναι ότι το όνομα είναι αρκετά ονειρικό. Η αλήθεια επίσης είναι ότι ελάχιστοι από όσους δεν είναι από εκεί την επισκέπτονται. Στα θετικά της είναι η εύκολη πρόσβαση στη Δοϊράνη και φυσικά το εντυπωσιακό σπήλαιο.

42) Σέρρες

Τα πράγματα που έχεις να κάνεις στις Σέρρες το καλοκαίρι είναι σίγουρα λιγότερα από τον χειμώνα. Πρόκειται για μία σημαντική πόλη με μακρά ιστορία. Δεν χρειάζεται παρά να κάνεις μία σύντομη βόλτα για να το καταλάβεις. Καλά δομημένη και οργανωμένη. Ίσως κάπως βαρετή αν θες να κλαμπάρεις ατελείωτα. Γιατί, βέβαια, να πας στις Σέρρες αν θες να κλαμπάρεις ατελείωτα;

41) Κόρινθος

Ζωντανή πόλη που είναι χτισμένη κατά μήκος της θάλασσας με καλή ρυμοτομία, φαρδείς δρόμους και πάρκα. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως. Είναι πρωτεύουσα ενός νομού γεμάτου με πράγματα να δεις και να κάνεις αλλά η ίδια, ΟΚ, δεν θα σε συγκινήσει με την ιδιαιτερότητά της.

40) Λαμία

Ξεκινώντας από τα βασικά: Το φαγητό που θα φας στα ψητοπωλεία γύρω από την Πλατεία Λαού δύσκολα θα το βρεις σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Στο κέντρο της η Λαμία δεν είναι τίποτα τρομερό, αλλά όσο ανεβαίνεις προς τα βόρεια τόσο καλύτερη γίνεται.

39) Πύργος

Άλλο πράγμα το καλοκαίρι και άλλο τον χειμώνα. Αυτό εξηγείται εύκολα, καθώς βρίσκεται σε έναν πολύ τουριστικό νομό. Ο Πύργος είναι από τις παρεξηγημένες πόλεις, καθώς σε διάφορα σημεία του έχει τεράστιες και καλαίσθητες πλατείες, ενώ σε άλλα θα βρεις και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τον χειμώνα, βέβαια, χάνει πολύ.

38) Κομοτηνή

Το «αποτύπωμα» του MC-D και των μπουγατσών τής δίνουν πολλούς πόντους. Αν απλά περάσεις μία γρήγορη βόλτα από την Κομοτηνή, θα τη θεωρήσεις αδιάφορη. Αν κάτσεις λίγο παραπάνω όμως θα καταλάβεις ότι δεν είναι. Μπορεί μάλιστα να σου προσφέρει πολλά πράγματα και ειδικά αν είσαι φοιτητής ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο.

37) Χαλκίδα

Ξεκινάμε με τα θετικά. Παραλίες κοντά, νερά που αλλάζουν κατεύθυνση και πολύ έντονη νυχτερινή ζωή. Από την άλλη όμως και αν φύγεις από τα πιο «τουριστικά» μέρη, η Χαλκίδα έχει πολύ περισσότερη φασαρία και κίνηση από αυτό που θα αναλογούσε στον πληθυσμό της.

36) Τρίπολη

Θεωρώ ότι και η Τρίπολη είναι αδικημένη. Δεν είναι μόνο τα εντυπωσιακά τοπία που ούτως ή άλλως έχει η ευρύτερη Αρκαδία. Είναι και ότι μιλάμε για μία σύγχρονη πόλη, ζωντανή με ωραία μαγαζιά, πλατείες και γενικά καλή ποιότητα ζωής.

35) Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη είναι στο απώτατο άκρο της Ελλάδας και αυτό φαίνεται σε κάθε βήμα που θα κάνεις σε αυτή την πόλη με την εξαιρετική της ρυμοτομία και φυσικά τη θέα προς τη θάλασσα. Το Δέλτα του Έβρου προσφέρει φανταστικά τοπία. Στα αρνητικά τα πάρα μα πάρα πολλά στρατόπεδα που, όπως και να το κάνεις, ε, κάπως χαλάνε την αρμονία.

34) Μεσολόγγι

Έχει τύχει να το επισκεφτώ μόνο καλοκαίρι και μάλιστα σε ημέρες καύσωνα, οπότε ίσως η βιωματική μου εμπειρία να το αδικεί. Το Μεσολόγγι δεν είναι σε καμία περίπτωση άσχημη πόλη. Αυτό που την ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη ελληνική είναι προφανώς τα τοπία στη λιμνοθάλασσα που -ειδικά σε κάποιες ώρες της ημέρας- είναι μαγευτικά και αρκετά True Detective.

33) Λιβαδειά

Η Λιβαδειά δεν είναι μόνο τα σουβλάκια της και ο Κομπότης θα έλεγε κάποιος ντόπιος και δίκιο θα είχε. Παρότι τόσο κοντά στην Αθήνα και παρότι μία από τις πιο χαρακτηριστικές πόλεις της αδικημένης ως προς την ομορφιά της Στερεάς Ελλάδας, η Λιβαδειά είναι μία αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη που σου προσφέρει πρόσβαση σε φανταστικά τοπία.

32) Βέροια

Μικρή και ήσυχη πόλη που ξεχωρίζει από τις γειτονικές της χάρη κυρίως στις παραδοσιακές της συνοικίες, τα χιονοδρομικά της κέντρα (τον χειμώνα) και φυσικά τον Αλιάκμονα. Η καλύτερη εποχή της είναι η άνοιξη λόγω των ροδακινιών που ανθίζουν στον κάμπο της.

31) Λευκάδα

Εδώ πρέπει να ξανακάνουμε το disclaimer. Η Λευκάδα ως νησί είναι ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας κυρίως λόγω των υπέροχων παραλιών της. Ας το ομολογήσουμε όμως ότι συγκεκριμένα για την πόλη τα πράγματα δεν είναι και τόσο εντυπωσιακά. Αρκετή κίνηση και θόρυβος (το καλοκαίρι) με λίγα πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα. Αδικείται βέβαια γιατί πας εκεί με προσδοκίες Χώρας νησιού και βρίσκεις μία κανονική πόλη.

30) Σάμος

Το ιδιαίτερο στη Σάμο είναι πως το ίδιο το λιμάνι μπορεί να μην είναι κάτι τόσο ξεχωριστό. Μέσα όμως στην πόλη μπορείς να βρεις μερικά πανέμορφα κτίρια και αρκετό πράσινο στα περίχωρά της.

29) Πάτρα

Η Πάτρα είναι μεγάλη πόλη και ως τέτοια σου προσφέρει πάρα πολλές επιλογές. Σου δίνει μάλιστα περισσότερες από όσες θα αντιστοιχούσαν σε μία πόλη του πληθυσμού της. Εκτός από τις μπόλικες πλατείες του κέντρου και τις όμορφες γειτονιές των περιχώρων, η Πάτρα έχει και το λιμάνι που βγάζει μία μίζερη για άλλους, γλυκιά για μένα νοσταλγία.

28) Ηγουμενίτσα

Πόλη αδικημένη. Όχι από εμάς, αλλά από τη θέση της. Γιατί, ΟΚ, σίγουρα δεν είναι άσχημη. Όταν όμως βρίσκεσαι στη μέση μεταξύ Επτανήσων και των πιο ωραίων περιοχών της δυτικής ηπειρωτικής χώρας τότε σίγουρα χάνεις.

27) Δράμα

Από τις πιο ωραίες πόλεις της Μακεδονίας, η Δράμα που είναι γεμάτη με πάρκα, πλατείες και ωραία σοκάκια. Ταυτόχρονα, πολύ κοντά σε περιοχές φυσικής ομορφιάς και άγριας βλάστησης. Ξεχωρίζουν φυσικά οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας αλλά και το φανταστικό δάσος της Ελατιάς.

26) Άμφισσα

Οριακά την λες πόλη και όχι κωμόπολη με όσα θετικά (ή αρνητικά) μπορεί να έχει αυτό. Χτισμένη μέσα στο πράσινο και με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των παλιών αρχοντικών που θα βρεις διάσπαρτα μέσα σε μία ήσυχη (σχεδόν) βαρετή πόλη που όμως αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφτείς.

25) Άγιος Νικόλαος

Ως νομός το Λασίθι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Η πρωτεύουσα της από την άλλη είναι πολύ όμορφη αλλά ενδεχομένως να αδικείται και λίγο από τη σύγκριση. Παρόλα αυτά αξίζει πολύ μία επίσκεψη αν θες λίγο πιο ήρεμες διακοπές στην Κρήτη.

24) Χίος

Η πόλη της Χίου δεν έχει να προσφέρει προφανώς τα εντυπωσιακά φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία που μπορείς να βρεις σε άλλες περιοχές του νησιού. Παρόλα αυτά είναι καλά δομημένη, με όμορφο λιμάνι και αρκετή -για τα δεδομένα- ζωή όλο τον χρόνο.

23) Λάρισα

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της χώρας. Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, πρόκειται και για μία από τις πιο πράσινες πόλεις της Ελλάδας (σε έρευνες φιγουράρει και στην κορυφή ως προς το ποσοστό κάλυψης πράσινου ανά τ.μ). Το πάρκο του Αλκαζάρ θυμίζει πάρκο μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης. Στα αρνητικά φυσική η πολλή κίνηση, ο θόρυβος και η πολυκοσμία.

22) Αργοστόλι

Η Κεφαλονιά είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Η πρωτεύουσά της, το Αργοστόλι, εκτός από θέα στη θάλασσα, δίνει πολλούς ανοιχτούς χώρους, άπλετο ουρανό και αρκετά επιλογές. Κατά τα άλλα είναι μία κλασική πόλη των Επτανήσων που καταφέρνει και προσφέρει μία ηρεμία στην περιδιάβασή της.

21) Φλώρινα

Σαν απομονωμένη από παντού αλλά πολύ όμορφη, η αγαπημένη πόλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνά και με πάρα πολύ πράσινο πάντου γύρω της. Τα νεοκλασικά κτήρια δίνουν μία ποικιλομορφία και εντός της πόλης. Όταν περπατάς στο κέντρο της πόλης βλέπεις στην άκρη του δρόμου καταπράσινες εκτάσεις.

20) Ζάκυνθος

Αυτό που ισχύει και για τις περισσότερες πόλεις που βρίσκονται σε νησιά. Το νησί Ζάκυνθος είναι υπέροχο με μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και όχι μόνο. Από την άλλη, η πόλη της Ζακύνθου είναι μία όμορφη πόλη που δεν θα σε συναρπάσει κιόλας όσο το υπόλοιπο νησί.

19) Έδεσσα

Αν την δεις με ένα πέρασμα θα πετύχεις μία καλόγουστη αλλά εν πολλοίς αδιάφορη πόλη με φιλικούς κατοίκους, με ωραία μαγαζιά και νόστιμο φαγητό. Βάζοντας βέβαια σε αυτό τους περίφημους καταρράκτες τότε δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για μία από τις πιο ξεχωριστές πόλεις της χώρας.

18) Ξάνθη

Παλαιότερα μπορούσες να πετύχεις τον Πανόπουλο πάνω σε βέσπα και με συνεπιβάτη τον Πελέ. Αυτό σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν. Ωστόσο, η παλιά πόλη της Ξάνθης μπορεί να σου δώσει εξίσου (λέμε τώρα) όμορφες εμπειρίες με υπέροχα σοκάκια, παλιά σπίτια και φυσικά πολύ ωραία μαγαζιά.

17) Μυτιλήνη

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της λίστας, η Μυτιλήνη δεν είναι απλά η πρωτεύουσα ενός όμορφου νησιού. Είναι και ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του. Πόλη με ζωή και πολλά χρώματα που ξεχωρίζει για τα σοκάκια της, το κάστρο και φυσικά το φαγητό της.

16) Ρέθυμνο

Κάποια σημεία του μοιάζουν αρκετά με τα Χανιά αν είσαι κακεντρεχής ή απλά δεν έχεις πάει στα Χανιά. Κατά τα άλλα είναι λίγο λιγότερο τουριστικό, έχει πάρα πολλές επιλογές για διασκέδαση, φαγητό και ποτό και είναι δεδομένο ότι, αν πας, θα περάσει πολύ καλά.

15) Καβάλα

Πόλη προσεγμένη και όχι αφημένη στη μοίρα της. Το μεσαιωνικό της φρούριο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε στην Ελλάδα, ενώ και η παλιά πόλη αξίζει πολύ. Γενικά στην Καβάλα θα βρεις το αποτύπωμα πολλών πολιτισμών κάτι που δίνει μία πολύ δυνατή ποικιλομορφία. Επίσης τα νερά στις γύρω παραλίες είναι φανταστικά.

14) Ηράκλειο

Επισκεπτόμενος το Ηράκλειο δεν θα βρεις τον τουριστικό προορισμό που θα βρεις για παράδειγμα στα Χανιά. Μιλάμε για μία πόλη 150.000 ανθρώπων οπότε ο θόρυβος και η κίνηση πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Ταυτόχρονα όμως έχει πάρα πολύ όμορφα σημεία και πραγματικά πάρα πολλές επιλογές για να περάσεις τη μέρα σου. Από τις ελληνικές πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής1

13) Βόλος

Τα τσιπουράδικα και η τιμιότητά τους δίνουν από μόνα τους πάρα πολλούς πόντους. Ο Βόλος είναι ταυτόχρονα μεγάλη πόλη με όσες ανέσεις και επιλογές αυτό προσφέρει αλλά ταυτόχρονα δεν έχει τον θόρυβο και την πολυκοσμία άλλων πόλεων. Έχει πολύ καλή ρυμοτομία, ενώ συνδυάζει και το βουνό με τη θάλασσα.

12) Τρίκαλα

Από τις πιο προσεγμένες πόλεις της Ελλάδας που εκμεταλλεύεται άρτια την αδιαμφισβήτητη φυσική της ομορφιά. Την γέφυρα της Παλιοκαρυάς και φυσικά τη γέφυρα του Ληθαίου που είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης δεν μπορείς να την ξεπεράσεις εύκολα. Σε αντίθεση με τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

11) Καλαμάτα

Από τη μία, είναι η παραλία της. Ελάχιστες μεγάλες πόλεις έχουν τόσο ωραία παραλία ακριβώς μπροστά τους. Από την άλλη, είναι η εξαιρετική ρυμοτομία και φυσικά η θέα του βουνό πίσω της. Τέλος, είναι το ιστορικό της κέντρο με τα σοκάκια της και τα πολλά μαγαζιά της. Η Καλαμάτα είναι από εκείνες τις πόλεις που όχι μόνο αξίζει να επισκεφτείς αλλά -γιατί όχι;- και να ζήσεις σε αυτήν.

10) Πρέβεζα

Η Πρέβεζα δεν είναι από τις πρώτες επιλογές ενός τουρίστα ή ενός μεσοπολεμικού ποιητή. Ειδικά από τη στιγμή που είναι τόσο κοντά η Λευκάδα για παράδειγμα. Ωστόσο, θα έπρεπε. Μιλάμε για μία πανέμορφη πόλη με φυσικές ομορφιές, τοπία και ιστορία. Και όλα αυτά σκεπασμένα από μία γλυκιά μελαγχολία. Αξίζει πάντως να την επισκεφτείς, ξανά και ξανά.

9) Θεσσαλονίκη

Υπάρχουν περίοδοι ζωής, όπως είναι για παράδειγμα η φοιτητική, κατά τις οποίες δεν υπάρχει καλύτερο από το να μένεις στη Θεσσαλονίκη. Σου προσφέρει πάρα πολλές επιλογές (ακόμα και αν δεν είναι όσες της Αθήνας), μικρότερες αποστάσεις και σίγουρα πολύ ωραιότερο φαγητό. Έχει τα αρνητικά που έχει κάθε μεγάλη πόλη άνω των 100.000 κατοίκων.

8) Ρόδος

Δεν θυμίζει πόλη που βρίσκεται σε χώρα των Βαλκανίων. Ίσως παραείναι τουριστική σε πολλά σημεία της αλλά ταυτόχρονα έχει αυτό που περιμένεις από μία τέτοια πόλη: Ποικιλομορφία. Περπατάς, αλλάζεις στενά και δεν ξέρεις πραγματικά τι θα είναι το επόμενο που θα συναντήσεις.

7) Ναύπλιο

Οι περισσότεροι την έχουμε επισκεφτεί και πέντε και έξι φορές, οπότε την ξέρουμε πια πολύ καλά αυτή την πόλη. Το Ναύπλιο είναι σαν να έχει φτιαχτεί για να είναι όμορφο και αυτό είναι προφανώς κάτι πάρα πολύ καλό σε σημείο που δεν επηρεάζει την αυθεντικότητά του, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί ζουν και άνθρωποι εκτός από επισκέπτες. Δεν υπάρχει εποχή ή άνθρωπος που να σου πει ότι δεν είναι ωραίο. Εκτός ίσως από τον Καποδίστρια.

6) Κέρκυρα

Η παλιά πόλη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας. Δεν χρειάζεται τώρα να κάτσεις να πεις πολλά για την Κέρκυρα ούτε να πείσεις κανέναν για το αν αξίζει να την επισκεφτείς. Δεν είναι καν ότι έχει κάποια αντισυμβατική ομορφιά όπως για παράδειγμα η Αθήνα. Είναι εκεί, είναι στα βορειοδυτικά της χώρας και είναι υπέροχη.

5) Αθήνα

Πώς ακριβώς να αντιμετωπίσεις την Αθήνα, την πλέον ομορφάσχημη πόλη του κόσμου, σε μία τέτοια λίστα; Αφενός δεν έχει νόημα να τη συγκρίνεις για παράδειγμα με την Άμφισσα. Αφετέρου, όσοι ζούμε εδώ έχουμε μία σχέση αγάπης/μίσους με την πόλη μας. Προσπαθώντας να το δεις αντικειμενικά, η πόλη αυτή είναι μεν θορυβώδης, βρόμικη και άναρχη. Είναι όμως γεμάτη πανέμορφα σημεία, τρελαμένα αστικά τοπία, ιστορικό ενδιαφέρον και το αποτύπωμα πολλών πολιτισμών.

4) Καστοριά

Η Καστοριά η ελληνική, που έλεγε και η γνωστή φάρσα. Χτισμένη δίπλα σε λίμνη και ανάμεσα σε δύο βουνά, γεμάτη παλιά αρχοντικά, γωνίες και πολύ πράσινο. Πλακόστρωτα που έχουν νόημα και πολλή ηρεμία. Από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.

3) Χανιά

Έχεις από τη μία το παλιό λιμάνι, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας. Βαριέσαι να το βλέπεις; Πας μέσα στην παλιά πόλη με τα σοκάκια και τα υπέροχα κτήρια. Το βαριέσαι και αυτό; Πας στο κέντρο, στην υπέροχη Δημοτική Αγορά και στις διάφορες πλατείες. Τα βαριέσαι όλα; Λίγα χιλιόμετρα μακριά σου θα βρεις μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας. Καλησπέρα σας εύχομαι.

2) Ιωάννινα

Δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο να υστερούν τα Ιωάννινα εκτός ίσως από τον καιρό (για όσους τουλάχιστον δεν βρίσκουν τη βροχή και τις συννεφιές θελκτικές). Η Παμβώτιδα είναι η απαραίτητη διέξοδος που οφείλει να σου παρέχει κάθε πόλη, όταν θες να απαλλαγείς από τα αστικά τοπία. Οι επιλογές για διασκέδαση πάρα πολλές (φοιτητούπολη γαρ) και η ίδια η πόλη ζωντανή αλλά και ήσυχη με γειτονιές που σου τραβάνε το μάτι ακόμα και αν βρίσκεσαι μακριά από το κέντρο της πόλης.

1) Ερμούπολη

Πας στην άκρη του λιμανιού και απέναντί σου ορθώνονται δύο λόφοι: Ο ένας με ορθόδοξο ναό και ο άλλος με καθολικό. Αυτή η Age of Empires θέα και μόνο αξίζει για να επισκεφτείς την Ερμούπολη. Δεν είναι φυσικά το μόνο ωραίο. Ολόκληρη η Ερμούπολη είναι μία πόλη γεμάτη παλιά αρχοντικά, χρώματα, φαγητά, ποτά, εκθέσεις. Κάτσε εσύ Αθήνα.

vice.com

Back to top button