Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ξανθίππη Μουράτη: “Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο”

Διάβασα τη δήλωση του κ. Πνευματικού, υποψηφίου της Ν.Δ. και γιατρού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι οι καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου, δεν έχει νόημα να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αφού δεν έχουν ελπίδα γιατί το σύστημα επιβαρύνεται με έξοδα.
Η αδερφή μου η Λίτσα έφυγε από καρκίνο το 2015 στα 37. Μέχρι τελευταία στιγμή, όταν είχε χαθεί κάθε ελπίδα, οι γιατροί πρώτα στο Θεαγένειο και μετά στο νοσοκομείο της μικρής Καστοριάς, έκαναν ότι μπορούσαν για να απαλύνουν τον σωματικό πόνο, να της δώσουν φάρμακα, να τη σιτίσουν.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέξει πού και πότε θα πεθάνει. Και ναι υπάρχουν καρκινοπαθείς που προτιμούν να περάσουν τις τελευταίες μέρες τους στο σπίτι τους. Είναι δική τους επιλογή όμως. Όχι επιλογή ενός ανάλγητου κράτους, ενός αφιλόξενου συστήματος υγείας.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Πολύ περισσότερο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή.
Και κάθε κράτος, κάθε κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος υποχρέωση να την διασφαλίσει.
Όχι να αφήνει τους πολίτες του να πεθαίνουν σε καρότσες φορτηγών γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, ή να πεθαίνουν στο δρόμο γιατί τα ασθενοφόρα αργούν να έρθουν. Ή να νοσηλεύονται σε ράντσα σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία, περιμένοντας πότε θα κάνουν εγχείρηση γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και αναισθησιολόγοι. Στα δημόσια νοσοκομεία βεβαίως.
Ένα πράγμα θα θυμίσω: Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Και αυτό είναι το δεύτερο άρθρο του Συντάγματός μας.
Θυμήθηκα τώρα το ίδρυμα Τζένη Καρέζη που ιδρύθηκε με σκοπό να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο σε καρκινοπαθείς και πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.
Και το πολιτικό-ιδεολογικό του πρόσημο είναι ολοφάνερο στο σκοπό ίδρυσης της μονάδας φροντίδας. Έτσι είναι όταν βάζεις στο κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.
Το είπα και θα το ξαναπώ. Στα 42 μου έτη δεν θυμάμαι άλλη φορά να μας κυβερνάει ένας συρφετός πολιτικής αλητείας και κυνισμού. Λυπάμαι που το 40% των συμπολιτών μου στηρίζει αυτόν τον κυνισμό, αυτή την αλητεία, αυτήν την έλλειψη ενσυναίσθησης. Κάποια στιγμή όμως, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Όταν θα ψάχνουν ασθενοφόρα με το κιάλι ή ελεύθερο κρεββάτι ή γιατρό να τους χειρουργήσει.
Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Τίποτα λιγότερο από αυτό.
Και σεβασμό στους ανθρώπους που παλεύουν με τον καρκίνο και τις χρόνιες ασθένειες. Είναι οι πιο γενναίοι άνθρωποι. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

 

 

 

Back to top button