Ελλάδα

Τουρισμός: Με φοιτητές καλύπτονται οι κενές θέσεις στη Χαλκιδική – Δεν επαρκούν οι εργάτες τρίτων χωρών

Με τους φοιτητές φαίνεται πως θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό, στη Χαλκιδική ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός των εργατών από τρίτες χώρες που απασχολείται ήδη στις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Από τέλη Μαΐου όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τουριστικά βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και υποδέχονται διαρκώς εγχώριους και ξένους τουρίστες. Αν και δόθηκε φέτος η δυνατότητα στον τουριστικό τομέα μετά τις δυσκολίες εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για την μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφθάσει στον νομό και εργάζονται στον τουριστικό κλάδο. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Ιωάννης Λασπάς, έχουν γίνει κάποια αιτήματα για μετακλήσεις εργατών αλλά πρόκειται για μια αργή διαδικασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εγκρίθηκαν 9.261 εργαζόμενοι για τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων για όλη την χώρα, εκ των οποίων οι 1.300 περίπου αφορούν την Κεντρική Μακεδονία, όταν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια είναι φυσικά μεγαλύτερες. Μερικές από τις ειδικότητες που θα καλύψουν οι ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό αφορούν βοηθούς κουζίνας, λαντζέρηδες αλλά και καμαριέρες, κηπουρούς και καθαριστές.

«Δεν επαρκούν οι μετακλήσεις από τρίτες χώρες για την κάλυψη των θέσεων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, δεν λειτουργούν γραφειοκρατικά και σωστά όλες οι πλατφόρμες, ωστόσο εκτιμούμε ότι του χρόνου θα λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λασπάς.

Με φοιτητές θα βγει η σεζόν

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης, αναμένεται να φθάσουν στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς οι φοιτητές μετά το τέλος της εξεταστικής που θα καλύψουν κάποιες κενές θέσεις εργασίας, δουλεύοντας για μικρότερη σεζόν στην περιοχή, μιας και η «λύση» της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες αποδείχθηκε ανεπαρκής για τη φετινή σεζόν.

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση στον νομό Χαλκιδικής, ο κ. Λασπάς δήλωσε στο ThessToday.gr ότι εξελίσσεται σε ικανοποιητικά επίπεδα με τα τουριστικά πακέτα που κλείνονται να είναι αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, δίνοντας ανάσα και στους επαγγελματίες να ανταποκριθούν στα υψηλά κόστη λειτουργίας τους. Ήδη, ο Μάιος έκλεισε με 50%-70% πληρότητα ενώ προβλέπεται άνοδος όσο πλησιάζουμε προς την «καρδιά» του καλοκαιρού. Οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται, παράλληλα, σε αναμονή και για τις αφίξεις των οδικών τουριστών από τα Βαλκάνια με κυρίαρχη αγορά για φέτος τη Ρουμανία. Σχετικά με τα τουριστικά ρεύματα από την Ευρώπη, σημείωσε ότι πρώτη αγορά για τη σεζόν 2023 είναι οι Βρετανοί και στη συνέχεια, ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, με την Χαλκιδική να επιστρέφει στα τουριστικά επίπεδα προ πανδημίας.

thesstoday.gr

Back to top button