Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ο Πέτρος Τσιόλας για το νέο αστυνομικό μέγαρο και τη δωρεά της IPA Καστοριάς (φωτογραφίες)

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Καστοριάς της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο

Επιμέλεια: Ελένη Κωστοπούλου

Με αφορμή τη δωρεά έξι (6) πινάκων-καμβάδων ζωγραφικής, που αποτυπώνουν τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια-μνημεία της πόλης μας και κοσμούν το καινούριο κτίριο που μετεγκαταστάθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Καστοριάς της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών κ. Πέτρος Τσιόλας αναφερόμενος στο καινούργιο Αστυνομικό Μέγαρο παρέθεσε τα παρακάτω:

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς, η οποία για πάνω από 50 χρόνια στεγαζόταν σε ένα ακατάλληλο και μη λειτουργικό κτίριο μετά από πολυετείς αγώνες, ξεπερνώντας προβλήματα και εμπόδια, επιτέλους εγκαταστάθηκε σε νέο υπερσύγχρονο κτίριο, σε νέο οικόπεδο στην πόλη της Καστοριάς, στο στρατόπεδο «ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ».

Την 11η Απριλίου του 2023 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση της  Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ την 7 η Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, με παρόντες τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, το Γ. Γ. Δημόσιας Τάξης, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικό και πλήθος επισήμων, συναδέλφων και πολιτών.

Η αρχιτεκτονική και η σύγχρονη κατασκευή του κτιρίου αποτελούν, ίσως, το καλύτερο και πιο υπερσύγχρονο αστυνομικό μέγαρο στην Ελλάδα, το οποίο προσδίδει μεγάλη σπουδαιότητα και αίγλη στην πόλη της Καστοριάς.

Το καινούριο ιδιόκτητο Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς, είναι αδιαμφισβήτητα μια εξαιρετικά σύγχρονη κτιριακή υποδομή, που διατηρεί το αρχιτεκτονικό ύφος των περίτεχνων τοπικών αρχοντικών και αποτελεί ομολογουμένως ένα διαμάντι για την πόλη μας. Έχει κατασκευαστεί με γνώμονα την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη διασφάλιση αξιοπρεπέστερων συνθηκών εργασίας για τους αστυνομικούς υπαλλήλους και φυσικά την πιο ανθρώπινη διαβίωση των κρατουμένων, σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, πως όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου ελέγχονται αυτόματα από υπερσύγχρονο Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου, το οποίο όχι μόνο συμβάλλει στον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τους, αλλά και ενημερώνει τον εξουσιοδοτημένο χρήστη για τυχόν δυσλειτουργίες ή βλάβες.

Το νέο Αστυνομικό Μέγαρο διαθέτει έναν (1) υπόγειο χώρο, το ισόγειο και τρείς (3) ορόφους, συνολικής επιφάνειας 4.456 τ.μ.. Στο ισόγειο, στεγάζονται το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Τροχαίας Καστοριάς.

Στον 1ο όροφο στεγάζονται τα Τμήματα Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς και ο χώρος του γυμναστηρίου.

Στον 2ο όροφο βρίσκεται το Επιτελείο της Δ.Α. Καστοριάς και το τηλεφωνικό κέντρο και στον 3ο όροφο συναντάμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επίσης εκεί υπάρχουν οι κοιτώνες προσωπικού, τα Γραφεία των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και των Αποστράτων καθώς και το κυλικείο.

Στον υπόγειο χώρο έχει εγκατασταθεί σύγχρονο κλειστό σκοπευτήριο, αποθήκες υλικών, χώροι στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων και όλος ο Η/Μ εξοπλισμός.

Με την παραπάνω λεπτομερή αναφορά σχετικά με την δομή του κτιρίου, φαίνεται ολοκάθαρα, ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του. Είναι ένας εντυπωσιακός χώρος, ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης αστυνομίας.

Διαθέτει υπερσύγχρονο κλειστό σκοπευτήριο 4 θέσεων σκόπευσης, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες εξειδικευμένης εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην ασφαλή πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων με πραγματικά πυρά. Επίσης, παρέχει απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης με πλήρη ασφάλεια κατά τη χρήση του.

Ο σχεδιασμός του είναι λειτουργικός και πρακτικός, με μεγάλες και φωτεινές αίθουσες και εξωτερικούς χώρους, που προσφέρουν άνεση και επαρκή χώρο για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της αστυνομίας.

Ένα κτίριο εφάμιλλο με την ιστορία που έχει να δείξει η Καστοριά με τα πολλά αρχοντικά της, τα οποία αποτελούν μια σημαντική και πολύπλευρη κληρονομιά της πόλης και για το οποίο όχι μόνο ο αστυνομικός, αλλά και κάθε πολίτης της Καστοριάς, είναι υπερήφανος. Η γενιά μας θα αφήσει πλέον ένα οικοδόμημα που θα μείνει στην ιστορία.

Μέσα σε αυτό το σύγχρονο κτίριο, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Καστοριάς, θέλοντας να παντρέψει την ιστορία με το μέλλον, δώρισε έξι (6) πίνακες – καμβάδες ζωγραφικής, που αποτυπώνουν τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια-μνημεία της πόλης της Καστοριάς. Παράλληλα, με την εικαστική αυτή παρέμβαση, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, θέλησε να επηρεάσει θετικά την εικόνα της Αστυνομίας και να δημιουργήσει στον πολίτη ένα αίσθημα οικειότητας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες του “Servo per Amikeco” – Υπηρετώ δια της Φιλίας.

SERVO PER AMIKECO

(Υπηρετώ δια της φιλίας)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Πέτρος ΤΣΙΟΛΑΣ

bordernews.gr

 

Back to top button