Κόσμος

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ στην Κούβα για τη «βάση κατασκοπείας» της Κίνας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σαφείς σε αυτήν της Κούβας τις ανησυχίες της σχετικά με τη φιλοξενία κατασκοπευτικής βάσης της Κίνας στη νήσο, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, η διμερής σχέση με την Κίνα είναι τεταμένη το τρέχον διάστημα, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ δήλωσε ακόμη πως δεν αναμένει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με υποτιθέμενη βάση ηλεκτρονικής κατασκοπείας της Κίνας στο έδαφος της Κούβας να οδηγήσουν στην ακύρωση του ταξιδιού που προγραμματίζει να κάνει στο Πεκίνο στα τέλη της εβδομάδας ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η διμερής σχέση [των ΗΠΑ] με την Κίνα είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», ωστόσο «τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς το ότι ο πρόεδρος θέλει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας» με το Πεκίνο, είπε ο κ. Κέρμπι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους πως η Κίνα και η Κούβα έκλεισαν «μυστική συμφωνία» για την εγκατάσταση βάσης ηλεκτρονικής κατασκοπείας στη νήσο, προτού ακολουθήσουν άλλα παρόμοια δημοσιεύματα.

Τόσο η Αβάνα όσο και το Πεκίνο διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους χθες πως τα κινεζικά «εγχειρήματα» στην Κούβα αποτελούν μέρος ευρύτερης προσπάθειας από πλευράς της προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή και την παρουσία της σε παγκόσμια κλίμακα, προσθέτοντας πως ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021 «επιβράδυναν την προσπάθεια αυτή».

ΑΠΕ

Back to top button