Καστοριά

ΔΑΚΕ Καστοριάς: Η ανακίνηση “εκτός χρόνου” του θέματος των σχολικών μεταβολών, γεννά ερωτηματικά για τα κίνητρά της

Ως Δ.Α.Κ.Ε. Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς δηλώνουμε απερίφραστα:

1) Η ανακίνηση «εκτός χρόνου», με βάση το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα του Υ.ΠΑΙ.Θ., του θέματος των σχολικών μεταβολών (υποβιβασμοί και συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων), πέρα από άκαιρη είναι και αχρείαστη, ίσως και «επικίνδυνη» καθώς -ευλόγως- γεννά ερωτηματικά (!) για τα κίνητρά της και προκαλεί τόσο ανησυχία όσο και αναστάτωση στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των προτεινόμενων και όχι μόνο σχολικών μονάδων.

2) Οι προτάσεις για τις σχολικές μεταβολές, με βάση και τα ορίζοντα από τις σχετικές εγκυκλίους, θα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας, με διάλογο και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων («Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών.» ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 2022-2023, Αρ. Πρωτ. 134878/ΓΔ4/31-10-2022/ ΥΠΑΙΘ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ). Με τον διάλογο «ωριμάζουν» οι συνθήκες και με τη συναίνεση επιτυγχάνεται η ομαλή μετάβαση. Η τοπική μας κοινωνία δεν έχει ανάγκη από «λεονταρισμούς», χρειάζεται ομαλότητα, ηρεμία και στήριξη από καθέναν/καθεμιά που έχει στα χέρια του/της την τύχη της.

3) Οι υποβιβασμοί και οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων δεν νοείται να αποφασίζονται πρόχειρα, βεβιασμένα, ενίοτε μεθοδευμένα και με πιθανές παρεμβάσεις «εξωσχολικών» παραγόντων. Η αντικατάσταση δε των ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ κριτηρίων με λογιστικά και οικονομικά, ευτελίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί και ποσοστά, η δε συμβολή τους και η συνεισφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζονται μόνο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η Δ.Α.Κ.Ε. Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς καταθέτει τη διαφωνία της ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο θέμα των σχολικών μεταβολών, όπως αυτές δρομολογούνται από υπηρεσιακούς και τοπικούς παράγοντες, δηλαδή, χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου. Αρκετά «ματώσαμε» ως τα τώρα!

Καμία σχολική μεταβολή χωρίς συνεργασία, διάλογο και συναίνεση. Και αυτό είναι βαθιά πίστη και πεποίθηση και καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους εμπλεκόμενους, με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στα παιδιά μας.

Καλό και ήρεμο καλοκαίρι σε όλες και όλους!

Η Δ.Α.Κ.Ε. Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

 

 

Back to top button