“Ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο”. Με αυτές τις λέξεις σχολιάζουν οι Βαλκάνιοι την μαραθώνια διαδικασία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας μας στην οποία υποβάλλονται και φέτος όσοι από αυτούς επιλέγουν να κάνουν διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ
Οι πολύωρες αναμονές που μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσουν έως και τις εννέα ώρες στα σύνορα του Προμαχώνα και των Ευζώνων δυσφημίζουν το όνομα του ελληνικού τουρισμού στην αγορά των Βαλκανίων. Παρά το γεγονός ότι ο οδικός τουρισμός αποτελεί πάντα τον μεγάλο πρωταγωνιστή και είναι ο βασικος τροφοδότης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδκής, σταδιακά οι εύποροι βαλκάνιοι θα εγκαταλείψουν το “summer in Greece” για γειτονικούς προορισμούς με λιγότερα… εμπόδια.
Ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας και συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, δηλώνει στο Τhesstoday.gr πως οι ταλαιπωρημένοι βαλκάνιοι από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, μοιράζονται την εμπειρία τους στο διαδίκτυο κάτι που χρωματίζει αρνητικά την εικόνα της χώρας. “Γράφουν “αίσχος”, “ντροπή”, “απαράδεκτο”, σε αναρτήσεις, σχόλια τουριστικών σελίδων αλλά και αποδελτιώσεις”, αναφέρει και εξηγεί πως τέτοιοι χαρακτηρισμοί προδιαθέτουν αρνητικά τους αναγνώστες, που οραματίζονται ένα οδικό ταξίδι στην Ελλάδα.
“Όταν περιμένουν από δύο έως εννέα ώρες σταματημένοι σε αυτοκίνητα και βαν, μαζί με τις οικογένειες τους για τον έλεγχο στα σύνορα, είναι λογικό να είναι έξαλλοι και να επιλέξουν άλλο προορισμό σε επόμενο ταξίδι”, σημειώνει ο κ. Γεωργάκος, εκτιμώντας πως σταδιακά οι εύποροι τουρίστες θα προτιμήσουν άλλους προορισμούς, αφήνοντας Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα με τους βαλκάνιους τουρίστες με… μικρότερο πορτοφόλι. “Οι εύποροι δεν θα περιμένουν στις ουρές για να έρθουν στην Ελλάδα, σταδιακά θα αρχίσουν να προτιμούν την Τουρκία το Μαυροβούνιο και τη νότια Ελλάδα, είτε, άλλες χώρες,” σημειώνει, προειδοποιώντας πως “οι μόνοι ανεπηρέαστοι θα είναι οι οικονομικά ασθενείς βαλκάνιοι, που δεν αφήνουν αξιοσημείωτα ποσά, καθώς πολλοί έρχονται εφοδιασμένοι με… τρόφιμα από τη χώρα τους αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για παράπονα”.
Πρέπει να παρθούν μέτρα για γρηγορότερους ελέγχους
Ως λύση για την καλύτερη λειτουργία των συνόρων αλλά και της… υπομονής των επισκεπτών, ο κ. Γεωργάκος τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για πιο γρήγορους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας καθώς και αυτό το καλοκαίρι επαναλαμβάνεται η ίδια εικόνα. “Χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι στα σύνορα, με αποσπάσεις ή μεταθέσεις, ώστε να αποφευχθεί αυτή η αναμονή”, επισημαίνει.