Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν έχουν ορισμένοι “αετονύχηδες” του διαδικτύου, καθώς στο βωμό του εύκολου κέρδους φαίνεται πως θυσιάζουν ακόμη και την τελευταία ρανίδα σεβασμού προς τα θεία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΛΑΤΛΗΣ
Κάνοντας χρήση του γνωστού marketplace στο Facebook εξαπατούν πλήθος κόσμου πουλώντας σε… “θεϊκές” τιμές δήθεν ευλογημένα αντικείμενα. Από σταυρούς, κομποσκοίνια μέχρι και αγιασμένες πέτρες μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα πρόχειρο σερφάρισμα σε αγγελίες μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Οι τιμές κυμαίνονται από δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγγελία που ακολουθεί. Σύμφωνα με τον πωλητή -που επικαλείται την ιδιότητα γνωστού μέντιουμ- πρόκειται για ένα φυλακτό, καθαγιασμένο στα Ιεροσόλυμα, που εγγυάται την εύρεση ερωτικού συντρόφου. Θέλοντας να ισχυροποιήσει την περιγραφή του προϊόντος ο πωλητής, ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές πως “είναι ενεργοποιημένο” (;) και από τον ίδιο, συνοδευόμενο με τα… κατάλληλα έγγραφα. Μάλιστα παροτρύνει το αγοραστικό κοινό πως για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει όποια ή όποιος το χρησιμοποιήσει να το έχει συνεχώς πάνω της/του.
Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Θεσσαλονίκης: “Προτρέπουμε τον κόσμο να καταγγείλλει αυτά τα περιστατικά για να μπορούμε και να κινηθούμε νομικά”
Όπως αναφέρει στο Thesstoday.gr o Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, “πρόκειται για απαράδεκτα και εξωφρενικά φαινόμενα”. “Είναι προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης. Δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου. Ποιαi είναι η πηγή όλων αυτών; Η ευλογία δεν πουλιέται. Οι πράξεις αυτές κινούνται στα όρια της εκμετάλλευσης και της δεισιδαιμονίας. Εγώ προσωπικά δεν θίγομαι και ούτε μπορώ να κάνω κάτι. Εκμεταλλεύονται κάποιους ανόητους. Αυτοί που τα παίρνουν πρέπει να πάνε στην αστυνομία. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω αν ερωτηθώ, είναι να τους προτρέπω να μην είναι ευκολόπιστοι” σχολιάζει επί του θέματος ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου απευθύνει έκκληση σε όσες και όσους έχουν αντιληφθεί παρόμοια φαινόμενα, να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές ούτως ώστε να υπάρξουν καταγγελίες και η ανάλογη νομική κινητοποίηση των εκπροσώπων της Εκκλησίας. “Οι θύτες είναι αθεόφοβοι και τα θύματα αφελή. Εμπίπτουν στα όρια της δεισιδαιμονίας. Αν έχουμε μια καταγγελία με συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τέτοια φαινόμενα. Βεβαίως, προτρέπουμε τον κόσμο αν αντιληφθεί τέτοια περιστατικά να τα καταγγέλλει για να μπορούμε και εμείς να κινηθούμε νομικά” σημειώνει ο Πατέρας Ιάκωβος κλείνοντας.
Μ. Σφακιανάκης: “Ο,τι λάμπει στο διαδίκτυο δεν είναι χρυσός -Αύξηση πάνω από 50% των διαδικτυακών απατών το πρώτο εξάμηνο του 2023”
Από πλευράς του, ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, Μανώλης Σφακιανάκης, κληθείς να σχολιάσει αυτές τις περιπτώσεις επεσήμανε μέσω του Thesstoday.gr πως ο κόσμος θα πρέπει από μόνος του να καταλαβαίνει μετά τα όσα έχει δει πως ο,τι λάμπει στο διαδίκτυο δεν είναι χρυσός. “Ακόμη περισσότερο, ο,τι είναι δήθεν αγιασμένο και πεφωτισμένο σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με ο,τι περιγράφεται πάνω σε αυτό. Στο διαδίκτυο είσαι ο,τι δηλώσεις και δε μπορεί κανείς αυτό το χάος να το βάλει σε μία τάξη και σειρά. Για αυτό το λόγο συμβουλεύουμε τον κόσμο να προσέχει και το πιο βασικό από όλα είναι να μην πιστεύει αυτούς του πουλάνε φούμαρα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταγγελίες για απάτες μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σαρώνουν το τελευταίο εξάμηνο. “Μιλάμε για ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αύξηση της τάξης του 50% και πλέον. “Στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει μια πιο σφαιρική εικόνα” συμπλήρωσε ο κ. Σφακιανάκης ενώ κλείνοντας ξεκαθάρισε πως η ΕΛΑΣ και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά, αρκεί να καταγγελθούν από τους πολίτες.