Ελλάδα

Τρίκαλα: Ο καταρράκτης της Παλαιοκαρυάς – Μια μοναδική διαδρομή χαλάρωσης και ηρεμίας

Μετά από μια καταπληκτική διαδρομή, ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία, ο επισκέπτης, σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, θα συναντήσει τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς.

Η Παλαιοκαρυά, απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και 11 χιλιόμετρα από την Πύλη Τρικάλων, ενώ διοικητικά ανήκει στον δήμο Πύλης. Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Πύλης, βρίσκεται 500 μ. πριν το χωριό της Κάτω Παλαιοκαρυάς, δίπλα στο φράγμα του Πορταϊκού. Το γεφύρι έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.

Στο βάθος, τα βουνά της Κατούνας και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα κατάφυτα με έλατα και βαλανιδιές στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά. Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να συναντήσει κάποιος στον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, ο οποίος αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό για όσους βρεθούν στην περιοχή, αισθανόμενοι ένα δέος με τον τρόπο που πέφτουν τα νερά.

Η Παλαιοκαρυά βρίσκεται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, σε ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό, με μήκος περίπου 15χιλ. και μικρότερο πλάτος 1χιλ. Το δε βάθος αρχίζει από 1χιλ. και φτάνει το 1.5 χιλ. Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέεται από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους περίπου 1700μ., και εκβάλει στον Πορταϊκό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων χαραδρών ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο, τονίζεται από τη δημοτική αρχή.

Μεγάλη και σπάνια ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων στολίζει κατά την περίοδο της άνοιξης και του θέρους όλη την έκταση του βουνίσιου τοπίου της χαράδρας. Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της. Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία). Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας τονίζει:

«…Ο δήμος Πύλης είναι αρκετά μεγάλος σε έκταση. Και στο πεδινό και στο ορεινό του κομμάτι. Ολόκληρος ο ορεινός όγκος του δήμου αποτελεί όαση δροσιάς, φιλοξενίας και τόπο διακοπών. Η Ελάτη, το Περτούλι, η Μεσοχώρα, τα Στουρναραίϊκα, το Γαρδίκι και όλα τα υπόλοιπα χωριά μας. Η ορεινή Παλαιοκαρυά με το υπέροχο Φαράγγι του Παλιοκαρίτη ποταμού, το πέτρινο Γεφύρι, οι καταρράκτες, ο νερόμυλος και η υδροτριβή, το Λαογραφικό Μουσείο της Άνω Παλαιοκαρυάς είναι σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες μας. Καλούμε όλους τους φίλους να επισκεφθούν και να απολαύσουν τον χώρο…».

 Α. Ζώης / ΑΠΕ

Back to top button