Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Προς αξιοποίηση «ιερό» ακίνητο για 49 χρόνια – Η προνομιακή τοποθεσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για το «ιερό» οικόπεδο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και διατίθεται στην αγορά προς αξιοποίηση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης με σκοπό την ανέγερση κτιρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ 

Αφορά μια έκταση «φιλέτο» 846,71 τ.μ. που βρίσκεται στην παραλιακή και ειδικότερα, επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Β. Χατζή, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται οικιστική. Το ακίνητο θα μισθωθεί για 49 χρόνια με τους ενδιαφερόμενους που θα καταθέσουν την οικονομική προσφορά και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου 2023, να προτείνουν αρχικό μηνιαίο μίσθωμα κατά την κρίση τους, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι κατώτερο των 11.500 ευρώ.

Μισθωτής θα είναι φυσικά ο φορέας που θα προσφέρει την πιο συμφέρουσα προσφορά με δημοπρατούσα αρχή την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) για λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ανέγερση του κτιρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών χρόνων από την υπογραφή της σύμβασης της μίσθωσης.

Το ενδιαφέρον για το ακίνητο φιλέτο, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr και όπως είναι αναμενόμενο, είναι έντονο καθώς η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι από τους πιο δημοφιλείς και μεγαλύτερους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 24% βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι πρόκειται για το δεύτερο ακίνητο της Εκκλησίας στην πόλη που έχει πάρει τον δρόμο της αξιοποίησης μέσω διαγωνισμού, αφού λίγους μήνες πριν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, όπου αναμένεται να ανεγερθεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

Οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού 

Ο μισθωτής που θα αναδειχθεί θα ανεγείρει αποκλειστικώς με δικές του δαπάνες κτίσματα, μέχρι εξαντλήσεως του Συντελεστή Δόμησης. Η επιλογή της πρότασης αξιοποίησης και των προτεινόμενων λύσεων είναι στη σφαίρα της αποκλειστικής ευθύνης των διαγωνιζομένων τόσο από άποψη σκοπιμότητας όσο και ως προς τη νομιμότητα αυτών. Ο Εκμισθωτής όμως θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του επί της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής πρότασης, προκειμένου να επιτευχθεί κοινώς αποδεκτή βελτιστοποίησή της.

Ο μισθωτής, για να πάρει τις απαιτούμενες νόμιμες άδειες για να κατασκευάσει το κτίριο (ή τα κτίρια), θα καταβάλει το πρώτο και το δεύτερο έτος της μίσθωσης σταθερό μηνιαίο μίσθωμα ίσο με το 25% εκείνου που θα προσφέρει στον διαγωνισμό, το τρίτο έτος της μίσθωσης σταθερό μηνιαίο μίσθωμα ίσο με το 60% εκείνου που θα προσφέρει στον διαγωνισμό και το τέταρτο μισθωτικό έτος σταθερό μηνιαίο μίσθωμα ίσο με το 100% εκείνου που προσέφερε στον διαγωνισμό.

Δύο χρόνια πριν από τη λήξη της μίσθωσης, ο μισθωτής δύναται να αιτηθεί ισόχρονη παράταση και τα αρμόδια όργανα του Εκμισθωτή, εντός τριών μηνών από τη λήψη της αίτησης, θα δύνανται να αποφασίσουν την παράταση και κατά την ελεύθερη εκτίμηση και κρίση τους, να προτείνουν τους όρους που θα διέπουν τη Μίσθωση, μη δεσμευόμενα από τους υπάρχοντες όρους.

«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού υπόκειται σε τελική έγκριση των αρμόδιων Οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος (Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο. και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), στη διακριτική ευχέρεια των οποίων εμπίπτει και η δυνατότητα της μη ανακηρύξεως μισθωτή» αναφέρεται ακόμη στους όρους του διαγωνισμού.

thesstoday.gr

Back to top button