Κόσμος

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ουκρανία να μην χτυπήσει την Κριμαία με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να επιτεθεί με αμερικανικά συστήματα πυροβολικού HIMARS και με πυραύλους Storm Shadow στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Τέτοια πλήγματα, τα οποία η Ρωσία θεωρεί ότι βρίσκονται εκτός της περιοχής όπου διεξάγει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία, δηλώνουν επίσης ανάμειξη πλήρους κλίμακας των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη σύγκρουση, δήλωσε ο Σοϊγκού στο TASS.

«Προμηθεύσαμε την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα»

Στο μεταξύ, χθες βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, δήλωσε πως η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας. Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000. Η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 50 δισεκ. ευρώ προοριζόμενο για την Ουκρανία σε προσεχή διεθνή σύνοδο δωρητών, ανέφερε χθες Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

ΑΠΕ

Back to top button