Καστοριά

Στέφανος Λιούζας: Έχουμε κατά συρροή εγκρίσεις Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Αιολικών στην περίμετρο του λεκανοπεδίου Καστοριάς! (χάρτες)

Έχουμε κατά συρροή εγκρίσεις Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Αιολικών στην περίμετρο του λεκανοπεδίου Καστοριάς! Οι αρχές συμφωνούν, οι τοπικές αρχές “σιωπούν”.
Έχουν δώσει την συγκατάθεση τους προφανώς χωρίς καν οι τοπικές κοινωνίες να ενημερωθούν σχετικά ή να «εισακουστούν» υπαρκτές αντιρρήσεις τους…
“Κόβονται” για τουρισμό, για τοπική ανάπτυξη αλλά παραδίδουν ανεκτίμητους θησαυρούς των ορεινών μας περιοχών σε “εταιρικά” συμφέροντα που τους καταστρέφουν για ιδιοτελείς σκοπούς…
Είναι εντελώς ακατανόητη η αποδοχή τους για καταστροφή ορεινών τοπίων που θα έπρεπε να διαφυλάσσονται και να προστατεύονται με υψηλές νόρμες.
Επίσης ακατανόητη είναι η αποδοχή εγκατάστασης τους ακόμη και για στενά «σκληρούς» ωφελιμιστικούς λόγους: είναι «επενδύσεις» που δεν αφήνουν τίποτα τοπικά!
Απλώς καταστρέφουν και υποβαθμίζουν και τοπικές κοινότητες (παράδειγμα από σχετική εισήγηση – μελέτη έγκρισης για τα Αιολικά στην Κλεισούρα (έργο ΤΣΟΥΜΑ ΦΟΥΡΛΟΥ)….(Ο πλησιέστερος οικισμός είναι της Κλεισούρας (οικισμός <2000 κατοίκων που δεν χαρακτηρίζεται ως τουριστικός / αξιόλογος).
Η κοινότητα Κλεισούρας δεν είναι τουριστική περιοχή… δεν είναι αξιόλογη … και της «φορτώνουν» 10+6 Ανεμογεννήτριες πάνω από το κεφάλι της*…
Το ίδιο και με όλους τους μικρούς οικισμούς μας: είναι «ασήμαντοι», δεν τους ρωτάνε ή τους «δελεάζουν» με «λαγούς και πετραχήλια», ώστε να αποδεχτούν την υποβάθμιση τους…
Μόνο στο χάρτη να δούμε, φίλτατοι πολίτες τις κόκκινες κηλίδες, διαπιστώνουμε την «περικύκλωση» από τις βιομηχανίες καταστροφής.
Έχουν καταδειχτεί οι ολέθριες συνέπειες των Εγκαταστάσεων αυτών τόσο στο μικροπεριβάλλον όσο και ευρύτερα! (έχω δημοσιεύσει αρκετές σχετικές εργασίες)
Δυστυχώς μόνο η κινητοποίηση των μικρών κοινοτήτων μας και πολιτών που αντιλαμβάνονται την «απώλεια» μένει ως απάντηση.

Back to top button