ΑθλητικάΚόσμος

Πέρασαν 35 χρόνια από το γκολ-ποίημα του Φαν Μπάστεν (βίντεο)

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το πρώτο διεθνές τρόπαιο της Ολλανδίας και το γκολ-ποίημα του Μάρκο Φαν Μπάστεν. Ήταν 25 Ιουνίου 1988, όταν η εθνική Ολλανδίας πανηγύρισε για πρώτη φορά κατάκτηση τροπαίου, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ευρώπης, μετά την νίκη στον τελικό με 2-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε εκείνη την διοργάνωση, οι «οράνιε» του Ρίνους Μίχελς, σε αγώνα για τον 2ο όμιλο (12/6), είχαν χάσει από τους Ρώσους με 1-0, χάρη στο γκολ του Ρατς στο 52ο λεπτό.

Η Ολλανδία νίκησε (3-1) την Αγγλία (με χατ τρικ του Φαν Μπάστεν) και την Ιρλανδία (1-0 με γκολ του Κιφτ) στους ομίλους και απέκλεισε στα ημιτελικά την «οικοδέσποινα» Δυτική Γερμανία, με τέρματα των Κούμαν (πέναλτι) και Φαν Μπάστεν.

Στον τελικό, που διεξήχθη στο «Olympiastadion» στο Μόναχο, οι «οράνιε» προηγήθηκαν (32΄) με κεφαλιά του Γκούλιτ, αλλά το δεύτερο γκολ (54′) ήταν εκείνο που πέρασε στα βιβλία της ποδοσφαιρικής Ιστορίας. Ο Αρνολντ Μιούρεν προωθήθηκε από τα αριστερά και με σέντρα ακριβείας, βρήκε στην αντίθετη πλευρά τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος από δύσκολη θέση με εναέριο βολέ, έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του Ρινάτ Ντασάεφ, πετυχαίνοντας ένας από τα «ομορφότερα» γκολ στα ποδοσφαιρικά χρονικά.

Οι Σοβιετικοί (σ.σ.στην ενδεκάδα τους οι μετέπειτα παίκτες του Ολυμπιακού, Ολεγκ Προτάσοφ και Γενάντι Λιτοφτσένκο) είχαν την ευκαιρία να μειώσουν, αλλά το πέναλτι του Ιγκόρ Μπελάνοφ, ο οποίος κατέκτησε την «χρυσή μπάλα» το 1986, απέκρουσε ο Ολλανδός τερματοφύλακας, Χανς Φαν Μπρόκελεν, ο οποίος μάλιστα, έναν μήνα νωρίτερα, είχε αποκρούσει ένα άλλο πέναλτι, που χάρισε τον τίτλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Αϊντχόφεν.

ΑΠΕ

Back to top button