Καστοριά

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός για το μέλλον της αντιπολίτευση

Οι εκλογές της 25/6/2023 έδειξαν μια πραγματικότητα. Αθροιζόμενα τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι περίπου 30%. Δέκα μονάδες κάτω από το ποσοστό της ΝΔ.
Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν (εκτός σοβαρού απροόπτου) το 2027 με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα ευνοεί το πρώτο κόμμα.
Τι πιστεύετε ότι θα γίνει;
Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αλλαγές που θα επιδιώξουν να κάνουν θα αλληλοσπαράζονται για το ποιος θα αντιπροσωπεύσει την Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και ποιος θα αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας στη ΝΔ.
Το άλλο σενάριο είναι ότι θα καταλάβουν ότι η στενή συνεργασία (και με τα άλλα μικρά κόμματα της Αριστεράς) μέχρι συγχωνεύσεως τους είναι τελικά μονόδρομος αν θέλουν να διεκδικήσουν με κάποιες πιθανότητες την εξουσία.
Δεν είναι δύσκολο να βρουν προγραμματικές συγκλίσεις. Το δύσκολο είναι να βρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γεννηθεί ένας νέος θετικός λόγος, ένα θετικό όραμα για την χώρα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεθούν οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί ένα νέο ηγετικό πρόσωπο, όπου κριτήριο επιλογής δεν θα είναι η κομματική του προέλευση αλλά η δυνατότητα να συσπειρώσει και εμπνεύσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς.
Ξέρω τις διαφορές καθώς και το πόσο έντονα αμοιβαία αρνητικά συναισθήματα έχουν στελέχη αλλά και ψηφοφόροι των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Ένα σενάριο συγχωνεύσεως φαίνεται αυτή τη στιγμή μάλλον αδύνατο. Όμως πιστεύω ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το συμφέρον της παράταξής τους) κατανοούν ότι θα ήταν χρησιμότερο να υπάρχει μια ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση που ελέγχει την κυβέρνηση και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να εκλεγεί κυβέρνηση.

Back to top button