Ελλάδα

Πώς η 16χρονη Μαρία έσωσε από πνιγμό τον 10χρονο με τη λαβή Χάιμλιχ – Έχει σώσει άλλους έξι ανθρώπους

Η 16χρονη Μαρία Λαζαρίδη, η μικρότερη εκπαιδεύτρια της Ευρώπης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το KIDS SAVE LIVES, μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς έσωσε από βέβαιο πνιγμό ένα 10χρονο αγοράκι στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικήςκάνοντας στη σωτήρια λαβή Χαίμλιχ (Heimlich).

«Όταν φτάσαμε στο σημείο το παιδί ήταν έντρομο. Αφού κάναμε πέντε χτυπήματα στην πλάτη και το ξένο σώμα δεν βγήκε έπρεπε να πάρουμε δραστικότερα μέτρα και προχωρήσαμε σε λαβή Χάιμλιχ. Μετά από λίγες προσπάθειες το ξένο σώμα είχε βγει» είπε με εξαιρετική ψυχραιμία η νεαρή διασώστρια.

Το παιδί που έτρωγε δίπλα της, είχε καταπιεί αμάσητα τρία κομμάτια αγγούρι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Στο σημείο έσπευσε ιδιώτης γιατρός μαζί με τη Μαρία, που, με χτυπήματα στην πλάτη και ασκώντας πίεση στην κοιλιά του, έκαναν το ξένο σώμα να βγει προς τα έξω και το παιδί να αναπνεύσει σωστά.

Το περιστατικό συνέβη στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εκεί όπου διατηρεί ιατρείο ο πατέρας της Μαρίας τον οποίο βοηθά όποτε χρειάζεται. Μιλώντας στην ΕΡΤ έδειξε πώς έκανε τις κρίσιμες επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η 16χρονη Μαρία που βρέθηκε εκεί για το Σαββατοκύριακο, εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό που έχρηζε άμεσης βοήθειας έχει συνδράμει στο να σωθούν άλλοι έξι συνάνθρωποί μας. Παράλληλα, η δράση της δεν σταματά εκεί αλλά εκπαιδεύει και άλλα, μικρότερα από αυτήν παιδιά, στο πώς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες για να σώζουν ζωές.

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει

Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα στο λαιμό δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Αν πνίγεται όντως, ο διασώστης πρέπει να τον καθησυχάσει ενώ πρέπει να καλέσει ασθενοφόρο, γιατρό ή διασώστη. Κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο καθώς αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη.

ertnews.gr

Back to top button