Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αντώνης Παπαδαμιανός: Η εφημερίδα “Αλήθεια”, ο ιερέας προπάππους μου και το περιστατικό στην Κορησό (εικόνες)

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Ελένη Τσιτσιμικλή, Αν. Προϊσταμένη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης αλλά και τους συνεργάτες της για την ιδιαίτερη έρευνα της στα αρχεία της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης.
Επίσης δράττομαι της ευκαιρίας λόγω της ημερομηνίας (28 Ιουνίου) να κάνω ένα τρισάγιο στον προπάππου μας ιερέα Παπαδαμιανό (Παπαναστασίου) του οποίου εμείς ως απόγονοι κρατήσαμε το όνομα του ως δικό μας επίθετο. Ο ίδιος δεν έφτασε να χαρεί την απελευθέρωση της Μακεδονίας (απεβίωσε το 1911).
Η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της Θεσσαλονίκης πρωτοεκδίδεται το 1903 από τους Σαλβατόρε Μορατόρη και τον Ιωάννη Κούσκουρα, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό και καταγωγή από το Βογατσικό Καστοριάς.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ήταν η καλύτερη και δυναμικότερη ημερήσια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης. Μαχητικότατη πολέμησε τη βουλγαρική προπαγάνδα με αυταπάρνηση και θάρρος.
Η εφημερίδα που κατέγραψε όλα τα του Μακεδονικού Αγώνος συμβάντα, όπως και αυτό του προπάππου μας.
Μετά λοιπόν 112 χρόνια, θα ήθελα αυτά τα λίγα λόγια και το γεγονός που αναφέρεται στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ γι’ αυτόν να αποτελέσουν ένα μικρό τρισάγιο στην μνήμη του.
Στην ζωή του απέκτησε πέντε παιδιά, τον Γιώργο (δολοφονήθηκε από τους Τούρκους μετά από προδοσία κομιτατζήδων το 1906, αφήνοντας ορφανή τη μικρή του κόρη), τον Ανάσταση πού ξενιτεύτηκε στην Αμερική, τον Αντώνη (παππούς μου), και τις κόρες του Καλλιόπη και Εριφύλη.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Αντώνης Παπαδαμιανός

Ιερεύς Παπαδαμιανος Παπαναστασίου.Χειροτονηθεις την 21η Οκτωβρίου 1873 στην Κορησο (τότε Γκορεντση) Καστοριάς
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ Θεσσαλονίκης της 28ης Ιουνίου 1904, ημέρα Δευτέρα.
Η δεύτερη σελίδα της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ όπου περιγράφετε το περιστατικό της Κορησού με τους κομιτατζήδες ληστανταρτες.
Μερικά από τα κειμήλια του προπάππου μας, μαζί με την πιστόλα του και το περίστροφο του. Το Λειτουργικό βιβλίο του όπως και το χειρόγραφο της Βυζαντινής του μουσικής.
Η παμπάλαια σημαία του Παπαδαμιανου από τον Μακεδονικό Αγώνα. Τον σταυρό του τον είχαν σπάσει και έδεσε το υπόλοιπο ξύλο σε σημείο σταυρού.

 

 

 

Back to top button