Ελλάδα

«Μπαλώματα» στο ΕΚΑΒ της Θάσου: «Φέρνουν πυροσβέστες και στρατιωτικούς ενώ έχουμε άνεργους διασώστες»

Τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στο σύστημα Υγείας προκάλεσε η επικείμενη ενίσχυση του ΕΚΑΒ Θάσου με… στρατό και πυροσβεστική που ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο ως λύση στις ελλείψεις διασωστών, καθώς ολόκληρο το νησί εξυπηρετείται από μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Τα κενά στο σύστημα Υγείας της Θάσου που είχε αναδείξει με ρεπορτάζ το Thesstoday.gr, ήρθαν στο προσκήνιο μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε 45χρονη τουρίστρια σε παραλία του νησιού. Η γυναίκα ξεψύχησε περιμένοντας το ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε μετά από 51 λεπτά, καθώς μετέφερε άλλο περιστατικό στο μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού. Εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας ζητούν προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών στη Θάσο, υποστηρίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις και οι πυροσβέστες έχουν αξιέπαινο ρόλο, ο οποίος όμως δεν ανήκει μέσα στο ΕΚΑΒ.

“Προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί”

Ως μια επιπόλαια λύση που μόνο θα “μπαλώσει” το πρόβλημα, χαρακτηρίζει την εξαγγελία του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης. “Πέσαμε από τα σύννεφα όταν το μάθαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κατά προσέγγιση 2.000-3.000 άνεργοι διασώστες που έχουν σπουδάσει δύο χρόνια για να πάρουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος”, αναφέρει στο Thesstoday.gr και προσθέτει πως “το επάγγελμα του διασώστη απαιτεί εκπαίδευση. Το να δημιουργηθούν μεικτά πληρώματα με διασώστες, πυροσβέστες και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι λύση”. Παράλληλα, σημειώνει πως στην Καβάλα, ακόμη και στις περιπτώσεις εξουδετέρωσης βόμβας, καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όχι στρατιωτικό.

“Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ΕΚΑΒ”

Την αντίθεσή του εκφράζει μέσω του Thesstoday.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΕΚΑΒ. “Διαφωνούμε με τη συνδρομή σωμάτων ασφαλείας και πυροσβεστών. Οι πρωτογενείς διακομιδές είναι επιστήμη, οι διασώστες είναι εξιδεικευμένοι επαγγελματίες που έχουν τελειώσει ειδικές σχολές”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, τονίζει πως λύση στις ελλείψεις του νησιού θα ήταν η πρόσληψη διασωστών. “Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε διασώστες και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Αυτό απαιτεί και αύξηση κινήτρων, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι δυσανάλογο με τους μισθούς που λαμβάνουν οι γιατροί και οι διασώστες για τα νησιά”, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Thesstoday.gr

Back to top button