ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης: Ο Έλληνας γιατρός των αστροναυτών και άλλοι διακεκριμένοι αστροφυσικοί ανεβαίνουν στον Γράμμο (ρεπορτάζ)

Της Μαρίας Ριτζαλέου

Έζησε έναν χρόνο στον απομονωμένο σταθμό Concordia στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανταρκτικής, όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους -80° C, και το επόμενο βήμα του είναι μια αποστολή στο διάστημα για να γίνει έτσι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης.

Ο Αδριανός Γολέμης, που σήμερα είναι ο μοναδικός Έλληνας γιατρός αστροναυτών και εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στην Κολονία για λογαριασμό του Γαλλικού Ινστιτούτου Διαστημικής Ιατρικής και Φυσιολογίας (MEDES), έχει περάσει με επιτυχία και τα έξι στάδια της σκληρής δοκιμασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Έτσι, από τον περασμένο Νοέμβριο είναι ο πρώτος -και μοναδικός ώς τώρα- Έλληνας που μπορεί να συμμετάσχει σε μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος Έλληνας πληροί τα διεθνή κριτήρια για να ταξιδέψει στο διάστημα», δηλώνει στη Voria.gr ο κ. Γολέμης, που θέτει εαυτόν στη διάθεση της πατρίδας για μια τέτοια αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Εκτιμά επίσης ότι στα επόμενα 5-10 χρόνια και για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 55 χρόνια «ο άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας και για πρώτη φορά με ευρωπαϊκή παρουσία», ενώ για το απώτερο μέλλον μετατίθεται ένα ταξίδι στον Άρη, έναν από τους μικρότερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

«Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν Έλληνες στο διάστημα, καθώς έχει η πατρίδα μας τεχνογνωσία και ερευνητικές-επιστημονικές ομάδες που μπορούν να συμμετάσχουν και να κάνουν γνωστή τη χώρα έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα», σημειώνει.

Ο Αδριανός Γολέμης, με καταγωγή από τη Λάρισα και σπουδές στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ήταν στην ομάδα των γιατρών που οργάνωσε την αποστολή του Ιταλού αστροναύτη, Λούκα Παρμιτάνο, το 2019 και ήταν πρώτος γιατρός στον Γάλλο Τομά Πεσκιέ το 2021, τον πρώτο Γάλλο διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Όπως λέει ο ίδιος, «είχα τη χαρά να είμαι γιατρός στην τελευταία ώς τώρα ευρωπαϊκή αποστολή μέσω Ρωσίας -από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν- με τον Παρμιτάνο και στην πρώτη μέσω ΗΠΑ από το ακρωτήριο Κανάβεραλ με τον Πεσκιέ».

Αυτό το διάστημα είναι ο γιατρός του Σουηδού αστροναύτη Marcus Wandt, ο οποίος θα πάρει μέρος στην επόμενη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που ονομάζεται Muninn.

Τα άστρα στο Πάρκο – Οι κορυφαίοι της αστροφυσικής στον Γράμμο

Ο Αδριανός Γολέμης και άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες στα πεδία της Αστροφυσικής, Κοσμολογίας, Παρατηρησιακής Αστρονομίας, Διαστημικής Φυσικής, Δυναμικής του Ηλιακού Συστήματος, Διαστημικής Ιατρικής, Διαστημικής Έρευνας και Αποστολών, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, δίνουν ραντεβού την Παρασκευή και το Σάββατο στον Γράμμο.

Στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στα Λιβάδια Κοτύλης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργανώνουν διημερίδα με θέμα «Τα άστρα στο Πάρκο. Μία συζήτηση με τους ειδικούς».

Ο κορυφαίος αστροφυσικός, ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο καθηγητής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης, που μπορεί να είναι υπερήφανος -κι όλη η Ελλάδα μαζί του- καθώς από το 2008 ένας αστεροειδής, ο οποίος απέχει περίπου 446.600.000 χλμ. από τη Γη, φέρει το όνομά του, ή για την ακρίβεια, το επίθετό του, ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Γιάννης Δαγκλής και άλλοι σπουδαίοι καθηγητές θα συζητήσουν για τη ζωή στο διάστημα και την ανθρώπινη παρουσία εκεί, με τον κ. Γολέμη να αναπτύσσει το θέμα «Η ανθρώπινη παρουσία έξω από την προστασία του πλανήτη μας».

Η διήμερη συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης είναι αφιερωμένη στη βιολογική και αστρική ζωή σε διάφορες πτυχές και κλίμακες του σύμπαντος. Θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις της εμφάνισης και ανάπτυξης της βιολογικής ζωής. Επιπλέον, τους επιστήμονες θα απασχολήσουν οι συνθήκες για τη ζωή μακριά από την προστασία που παρέχει ο πλανήτης μας, η πιθανότητα μετοίκησης της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες, καθώς και ο ρόλος των κομητών στην ανάπτυξη και την καταστροφή της ζωής. Τέλος, θα συζητηθούν θέματα για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τον θάνατο των αστεριών, των πλανητών και των γαλαξιών, ενώ το βράδυ του Σαββάτου διοργανώνεται μια βραδινή παρατήρηση του σκοτεινού ουρανού του Γράμμου, σε συνεργασία με τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας.

«Η διοργάνωση της διημερίδας για τη ζωή στο σύμπαν και τη ζωή των άστρων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης έχει έναν τριπλό συμβολισμό. Καταρχάς τα βουνά σε φέρνουν λίγο πιο κοντά στα αστέρια. Μειώνεται, έστω και λίγο, το πάχος της ατμόσφαιρας που παρεμβάλλεται μεταξύ του παρατηρητή και των αστέρων.

Παράλληλα, τα φώτα των πόλεων είναι μακριά κι έτσι ο νυχτερινός ουρανός είναι σκοτεινότερος.  Γι’ αυτό η εικόνα είναι καθαρότερη, γι’ αυτό και οι εξορμήσεις που οργανώνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι πάντα ορεινές. Θα τους έχουμε μαζί μας το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Δαγκλής και πρόσθεσε: «Eπιπλέον, τα βουνά συνδέονται με την αναζήτηση, την περιπέτεια, την ψυχική ανάταση και το δέος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης – όλα αυτά είναι συστατικά στοιχεία της επιστημονικής έρευνας και γι’ αυτό το μαγευτικό ορεινό τοπίο του Γράμμου είναι ο ιδανικός τόπος συνάντησης για τους διακεκριμένους αστροφυσικούς που συμμετέχουν στη διημερίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκλή, «η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στην περιοχή που ήταν κάποτε συνώνυμη του οδυνηρού, καταστροφικού εθνικού διχασμού, και ευτυχώς έχει μετατραπεί σε συμβολικό τόπο εθνικής συμφιλίωσης από τη Βουλή, παραπέμπει στη συνειδητοποίηση ότι η ομόνοια και η συνεργασία οδηγούν στη δημιουργικότητα και την πρόοδο, διότι τόσο τα εθνικά όσο και τα διεθνή σπουδαία επιτεύγματα στην αστροφυσική και σε όλες τις άλλες επιστήμες, γίνονται εφικτά μόνο χάρη στη συνεργασία.

Τέλος, η συνάντηση στον Γράμμο τονίζει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και ότι η ανοχή, ο διάλογος και η αποδοχή του διαφορετικού είναι η βάση του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων η συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διακεκριμένους επιστήμονες με μεγάλη διεθνή παρουσία, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του κόσμου, που ενδιαφέρουν κάθε ενημερωμένο πολίτη», ανέφερε ο  γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

voria.gr

 

 

 

 

Back to top button