Είναι το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων. Το πιο εύκολο – και ταυτόχρονα – χορταστικό φαγητό του… δρόμου. Μέχρι πρότινος ήταν και το πιο προσιτό σε ότι αφορά τις τιμές.
Ωστόσο η κατάσταση άλλαξε. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Open αποκάλυψε ότι το πιο λαϊκό σνακ – πρόκειται για το σουβλάκι (γύρος) – γίνεται πλέον είδος πολυτελείας. Η τιμή του εκτοξεύεται στα ύψη.
Τα στοιχεία της Ένωσης Ψητοπωλών Αθήνας για τις τρέχουσες τιμές είναι χαρακτηριστικά, καθώς το «τυλιχτό» πωλείται 2,8-3,5 ευρώ, ενώ το «καλαμάκι» 1,8-2,2 ευρώ στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Βασίλης Χρονόπουλος εξήγησε ότι έχουν γίνει ακριβότερα «όλα, το κρέας, οι πατάτες, η πίττα, τα λαχανικά, οτιδήποτε, αλλά και η ενέργεια φυσικά… κατά μέσο όρο, στη μαναβική μπορεί να φτάνει το 30%-40%, στα κρέατα γύρω στο 20%, στα τυριά γύρω στο 30%, στις πίττες 50%-60%».
Τα 3,5 ευρώ για ένα «τυλιχτό», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, «πραγματικά είναι πολλά, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Θα πρέπει να κλείσουμε τα καταστήματα.
Δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Τα καταστήματά μας, είναι καταστήματα του λαού. Θέλουμε να έρχονται, ειδικά για τα παιδιά κάνουμε προσπάθειες, να μπορέσουμε να τα “κρατήσουμε”, γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, είναι πολλά τα χρήματα».
Το απλό «καλαμάκι» με ένα κομμάτι ψωμί «είχε περίπου 1-1,3 ευρώ ανάλογα με τα γραμμάρια … σήμερα δεν υπάρχει λιγότερο από 1,8 ευρώ».
Στο «τυλιχτό» οι τιμές έχουν εκτοξευθεί αντίστοιχα, «από τα 2,2-2,3 ευρώ, τώρα υπάρχουν ελάχιστα μαγαζιά που μπορεί να το βρει κάποιος κάτω από 3 ευρώ». Πρακτικά, μία τετραμελής οικογένεια που θα έπαιρνε από 2 «τυλιχτά» θα ξόδευε προ διετίας περίπου 17,5 ευρώ, ενώ τώρα το κόστος μπορεί να πλησιάσει ακόμη και το διπλάσιο.
Πανάκριβο το σουβλάκι στα νησιά
Αν εξεταστούν την ίδια ώρα οι τιμές στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος, «δεν υπάρχει σουβλάκι με πίττα κάτω από τα 4-5 ευρώ», ενώ δημοσιογράφος προσέθεσε ότι η μερίδα γύρου έχει φτάσει τα 12 ευρώ.
Στην Ευρωζώνη το χοιρινό έχει αυξηθεί κατά 8,8%, αλλά στην Ελλάδα 14,7%.
Ο Έλληνας κτηνοτρόφος δεν το πουλάει πάνω από 3-4 ευρώ. Εμείς αγοράζουμε είτε πανσέτα είτε μπριζόλα είτε σουβλάκι είτε κιμά από 7 ευρώ και πάνω, 8, 9, 10, ανάλογα» κατέληξε.