Κόσμος

Νικαράγουα: Αξιώνει την αποζημίωση από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που προσέφεραν στους Κόντρας

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ εναντίον των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) με την οποία είχαν καταδικαστεί να αποζημιώσουν τη Μανάγουα για την υποστήριξη που προσέφεραν στους Κόντρας, δεξιό κίνημα αντισαντινιστών ανταρτών, τα χρόνια του 1980.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, ο Ντένις Μονκάδα, επέδωσε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον έχει «ιστορικό χρέος» προς τη Μανάγουα, που ξεπερνά κατ’ αυτόν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την 27η Ιουνίου 1986, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκαζε τις ΗΠΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από «στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δραστηριότητες» στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση των σαντινιστών, ιδίως τη ναρκοθέτηση λιμανιών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Μετά την απόφαση αυτή, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το ΔΔ. Πρόβαλαν επίσης το βέτο που διαθέτουν σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που τις καλούσε να συμμορφωθούν προς την ετυμηγορία.

«Πρόκειται για ισχύουσα απόφαση, την οποία δεν αποκήρυξε ποτέ η Νικαράγουα προς όφελος των ΗΠΑ, για τη χορήγηση αποζημιώσεων όπως έδωσε εντολή το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, τόνισε ο κ. Μονκάδα.

Το 1979, το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα και κατέλαβε την εξουσία στη Νικαράγουα. Ο αμερικανός πρόεδρος την εποχή, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ανήσυχος για την ευθυγράμμιση της κεντροαμερικανικής χώρας με την Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση, υπέγραψε μυστικό εκτελεστικό διάταγμα που έδινε εξουσιοδότηση στη CIA να προσφέρει βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους Κόντρας, νικαραγουανή αντεπαναστατική οργάνωση.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Νικαράγουα, που τερματίστηκε τον Απρίλιο του 1990, άφησε πίσω κάπου 50.000 νεκρούς.

Έπειτα από επτά χρόνια στην αντιπολίτευση, οι σαντινιστές επέστρεψαν στην εξουσία το 2007.

Μετά το ξέσπασμα βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2018, που χαρακτήρισε αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ντανιέλ Ορτέγα κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα, όπου η Ουάσιγκτον, διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΠΕ

Back to top button