Ελλάδα

Η ανησυχητική… μόδα της Ακροδεξιάς έφτασε και στην Ελλάδα – Η άνοδος και ο ρόλος των social media

Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία και τώρα Ελλάδα. Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη και πλέον κάθεται σε κυβερνητικούς θώκους, ακόμη και στα έδρανα της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, μετά τις νίκες τριών εθνικιστικών κομμάτων στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Δεν εκπλήσσει» δήλωσε με νόημα στο ThessToday.gr η Δάφνη Χαλκιοπούλου, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Reading.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Το πιο ακροδεξιό Κοινοβούλιο στην πρόσφατη ελληνική ιστορία είναι πλέον γεγονός και η διαφαινόμενη «εύκολη»… νίκη των Σπαρτιατών με στήριξη μέσα από τις φυλακές, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό στην Ελλάδα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Η Δάφνη Χαλκιοπούλου μελετά την άνοδο της ακροδεξιάς τα τελευταία 18 χρόνια και εξηγεί στο ThessToday.gr ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει, καθώς το αβγό του φιδιού υπήρχε και εκκολάπτονταν με προπύργιο τα social media, με στόχο τη νέα «φουρνιά» ψηφοφόρων, ενώ το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο αποτελεί… μόδα, στην Ευρώπη.

«Δεν είμαι σίγουρη αν μπορούμε να μιλάμε για άνοδο, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων ψηφοφόρων που κατά καιρούς ψηφίζουν την ακροδεξιά, αυτό δεν είναι καινούριο. Αν το δούμε στο παρελθόν είχαμε το ΛΑΟΣ, τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή. Αυτοί οι ψηφοφόροι κάπου πάνε και προφανώς έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδέες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα -όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- είναι σύνθετο. Το ερώτημα το οποίο εγείρεται, είναι αν η Ελληνική Δημοκρατία κινδυνεύει να επιστρέψει σε παλιούς – ισμούς, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες για κινητοποίηση εθνικιστών σε εκδήλωση με ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς και της υποστήριξης του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές στο κόμμα «Σπαρτιάτες».

«Υπάρχουν ψηφοφόροι που έχουν αντιμεταναστευτικές – εθνικιστικές ιδέες και οι οποίοι μπορούν να μετατοπιστούν και να ψηφίσουν κάτι πιο κεντρώο κάποια στιγμή, αλλά δυνητικά είναι ψηφοφόροι της Ακροδεξιάς. Είναι ενδιαφέρον που για παράδειγμα ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή στήριξε το κόμμα και πήρε αυτό το ποσοστό. Αυτό το φαινόμενο γενικά πρέπει να μας ανησυχεί. Οι βαθύτερες αιτίες της επιμονής της ανόδου της ακροδεξιάς είναι στα θεμέλια της κοινωνίας: Οικονομικές – εκπαιδευτικές. Ειδικά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μας διδάσκει από μικρούς ότι ο εθνικισμός είναι κάτι πολύ φυσιολογικό», δήλωσε.

Το «ψάρεμα» μέσω των social media

Είναι διαχρονικά γνωστό ότι οι κεφαλές των ακροδεξιών κινημάτων επιζητούν νέο ηλικιακά κόσμο ώστε να τους εντάξουν στα στρατόπεδά τους, με στόχο, βέβαια, την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων που αυτοί θέλουν να προβάλλουν. Ενδεικτικά, στην πλατφόρμα του Tik Tok με μια γρήγορη ματιά εύκολα διακρίνει κανείς ότι στην πλειονότητα των βίντεο με πολιτικό περιεχόμενο, τα σχόλια αναγράφουν χαρακτηριστικά «Ψηφίστε Σπαρτιάτες, η νεολαία στηρίζει Σπαρτιάτες», λαμβάνοντας κατά εκατοντάδες τα… likes υποστήριξης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Τα social media παίζουν καταλυτικό ρόλο έχει αυτήν την προοπτική για την υποστήριξη των ιδεών τους. Δηλαδή, κάνουν εύκολα και γρήγορα διάδοση του μηνύματος. Ένα νέο αγόρι είναι το κύριο target της Ακροδεξιάς -όχι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδικά αυτών των πιο ακροδεξιών κινημάτων που δεν είναι μόνο κόμματα, αλλά βγαίνουν και στους δρόμους με δράσεις. Είναι ένα καταλυτικό μέσο και μάλιστα χρησιμοποιούν και τα δικά τους μέσα για να προβάλλουν τις δράσεις τους», σημείωσε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ανησυχία για την… ομαλοποίηση της ακροδεξιάς 

Ανά την Ένωση τα ακροδεξιά κόμματα πέτυχαν την τελευταία δεκαετία να εκμεταλλευθούν τις ανησυχίες ή και την οργή των πολιτών και να τα μετατρέψουν σε πολιτική ατζέντα και εκλογικά διακυβεύματα. Σήμερα πολλά από αυτά, έχοντας επιχειρήσει ένα δραστικό facelift σε επίπεδο εικόνας και επικοινωνιακής πρακτικής, αλλά χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές ξενοφοβικές και ρατσιστικές ιδέες, εξακολουθούν να δίνουν το «παρών» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μερίδιο ευθύνης όμως φέρουν και τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν την Ελληνική Βουλή, και όχι άδικα.

«Υπάρχει μεγάλη πόλωση, όμως δεν εστιάζουμε στο πρόβλημα, ενώ είναι θέμα δημοκρατικό. Αυτή η άνοδος -όπου κι αν ανήκεις- θα πρέπει να σε ανησυχεί: Το ότι τρία έξτρα μυστικά κόμματα μπήκαν στη Βουλή και λαμβάνουν τόσο ποσοστό. Δεν δίνουμε τόσο σημασία στο πρόβλημα γιατί το βλέπουμε κομματικά, αυτό είναι πρόβλημα. Βλέπουμε σε πολλές χώρες που αυτά τα κόμματα έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται, όπως στην Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία και το βλέπουμε ακόμη και στη Σουηδία» ανέφερε η κα Χαλικιοπούλου.

Κατά την ίδια, η ανάδυση της ακροδεξιάς στην επιφάνεια επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της Δημοκρατίας. «Τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρέπει βραχυπρόθεσμα να παίζουν μπάλα με τα ακροδεξιά κόμματα, ενώ μακροπρόθεσμα πρέπει να θέσουμε εκπαιδευτικό θέμα και πολιτικής κουλτούρας, να εκπαιδεύσουμε το εκλογικό σώμα ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι η κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ακροδεξιά αποτελεί trend στην Ευρώπη και ότι η ομαλοποίηση αυτή, θα επιφέρει πολλά προβλήματα στο μέλλον.

thesstoday.gr

Back to top button