ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Εκδήλωση-παρουσίασης της 19χρονης συγγραφέως Ευαγγελίας Λάππα

Ο Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς» σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά στην εκδήλωση παρουσίασης στο κοινό της Καστοριάς μιας ξεχωριστής Ελληνοπούλας, της Ευαγγελίας Κ. Λάππα, φοιτήτριας του Ιστορικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Ευαγγελία Λάππα, κάτοικος Αττικής, μόλις 19 ετών, συγγράφει βιβλία Ιστορίας, που αναφέρονται στη Μακεδονία και σ’ άλλα μέρη όπου άνθησε ο Ελληνισμός!
Η παρουσίαση της μικρής συγγραφέως, που θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική συμμετοχή του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού Ν. Καστοριάς και του Συλλόγου Πολυτέκνων Καστοριάς, θα γίνει το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023, στις 7.30 μ.μ., στην αυλή του Μουσείου.
Είστε όλοι προσκεκλημένοι μας, σας περιμένουμε όλους!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

Μάρκος Λάτσιος              Νικόλαος Παπασταύρος

Ευαγγελία Κ. Λάππα

Ονομάζομαι Ευαγγελία Λάππα του Κωνσταντίνου και της Νίκης. Είμαι απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Σπάτων και φοιτήτρια του τμήματος Ιστορικού και Αρχαιολογικού, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Γεννήθηκα το 2004 στην Αθήνα και μεγάλωσα σε πολύτεκνη οικογένεια στα Σπάτα Αττικής. Η μακρινή καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από τα χωριά του Σουλίου. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία, κυρίως με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και της περιόδου του Μεσοπολέμου. Επίσης, ασχολούμαι με τη συγγραφή βιβλίων, ποιημάτων και την αρθρογραφία κειμένων ιστορικού περιεχομένου. Από την Γ’ Γυμνασίου, άρχισα να γράφω, το πρώτο μου βιβλίο «Το ημερολόγιο του Μοναστηρίου», το οποίο και βραβεύθηκε την επόμενη χρονιά στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στην κατηγορία «Ειδική Κατηγορία Βιβλία Γνώσεων» και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα». Στις αρχές του 2021 κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο μου «Το μοιρολόι του Μοναστηρίου» από τις Εκδόσεις «Πελασγός», που αποτελείται από την ομώνυμη ποιητική μου συλλογή μαζί με την ποιητική συλλογή του Μοναστηριώτη πολύτεκνου, δασκάλου, λόγιου και ποιητή Πέτρου Κυριαζή (1876- 1925), «Οἱ βόγγοι τοῦ Μοναστηρίου» του 1911. Παράλληλα με τα παραπάνω ασχολήθηκα με την καταγραφή Μακεδονομάχων από μαρτυρίες, βιβλία και ιστοσελίδες. Αυτή η μελέτη μου εξελίχθηκε σε μια βάση βιογραφικών 8.757 Μακεδονομάχων, μέχρι στιγμής. Έτσι με αυτό το υλικό δημιούργησα μια ιστοσελίδα (wiki) με το όνομα «Μακεδονομάχοι».

Στη συνέχεια έγραψα το βιβλίο «Η προσφορά της Πολύτεκνης Οικογένειας στον Μακεδονικό Αγώνα» (Βιογραφίες Πολυτέκνων Μακεδονομάχων) που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα».

Στα μέσα του έτους 2021 έγραψα το βιβλίο «Ο ακρίτας της Αδριατικής – “Εστίν ουν Ελλάς” και ο Αυλών …στη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο» που επίσης κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα».

Το έτος 2022 έγραψα το βιβλίο «Η ζωή ενός πρίγκιπα» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πελασγός, Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη ζωή του βασιλιά Κωνσταντίνου ΙΒ’ του Στρατηλάτη.

Πολλά από τα ποιήματά μου έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και το ένα εξ αυτών, το ποίημα: «Στον “άγιο” της πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια», έχει βραβευθεί στον 11ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος) με Βραβείο Β + ΕΠΑΙΝΟ και στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ε.Λ.Β.Ε. (Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος) με το 3ο Βραβείο Μαθητών Γ’ Λυκείου.

Επίσης ένα άρθρο μου με τίτλο «Η Άγκυρα της Ελλάδας» έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία ‘Δοκίμιο’ στον 12ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος) και στον ΣΤ’ Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κύπριων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.).

Στα πλαίσια των 200 χρόνων από το 1821 συμμετείχα σε μια διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» στις 20 Μαρτίου 2021, την οποία διοργάνωσε το Σωματείο «Εστία Πατερικών Μελετών», με μία ομιλία με θέμα «Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) – Ο συνεχιστής της ένδοξης ιστορίας της Ρωμανίας και εμπνευστής των αγωνιστών του ’21».

 

 

Back to top button