Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

«Δε ζούμε μαζί» (του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου)

Δεν είναι ο Γουίνι το αρκουδάκι….
Έχει χυθεί πολύ μελάνι τα τελευταία χρόνια για την παρουσία της αρκούδας εντός αστικών οικισμών , κτηνοτροφικών μονάδων και καλλιεργειών , αναζητώντας την τροφή της .
Δεν θα ξαναγράψω τα ίδια, δηλαδή ότι προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και το γεγονός του φόβου , τρόμου και ανασφάλειας γενικότερα που προκαλεί .
Δεν θα παρακάμψω το γεγονός ότι πράγματι η αρκούδα είναι δειλό ζώο και στην παρουσία ανθρώπου απομακρύνεται . Δεν θα παρακάμψω όμως και το γεγονός ότι είναι άγριο ζώο το οποίο λειτουργεί με το ένστικτο και όχι με την λογική . Δεν θα παρακάμψω το γεγονός ότι κανείς μα κανείς δεν γνωρίζει , όσο ειδικός και αν είναι, πως αναπτύσσονται τα ένστικτα της και πως τα εξωτερικεύει!!!
Χρονικά αν θέλουμε να κάνουμε μια αναδρομή προς τα πίσω , θα δούμε ότι η παρουσία της αρκούδας σε πεδινές περιοχές χρονολογείται προς τα μέσα – τέλη της δεκαετίας του ‘ 90 σε πολύ πολύ μικρό αριθμό πληθυσμού και συμπίπτει χρονικά με την ίδρυση κάποιων ΜΚΟ.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι λόγω μείωσης της τροφής της στα βουνά το ένστικτο της την οδήγησε σε περιοχές όπου θα έβρισκε τροφή . Αυτήν η εκδοχή βεβαίως δεν έχει αποδειχθεί . Δεδομένου ότι η διατροφή της είναι κατά κύριο λόγω φυτική με ένα ποσοστό πολύ μικρότερο σε ζωική , θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η τροφή όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά και αυξήθηκε δεδομένου ότι εξέλειπαν σε μεγάλο βαθμό τα κοπάδια των κτηνοτρόφων .
Ο ισχυρισμός ότι ­η κατάσταση του βιότοπου της αρκούδας χειροτερεύει ολοένα, καθώς έργα και εργασίες κόβουν τη συνέχεια των δασών και των οροσειρών και η ενόχληση μέσα στα καταφύγια της αυξάνει, φράγματα, χιονοδρομικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, τουριστικές δραστηριότητες, κυνήγι είναι μερικά από τα πράγματα που κάνουν ένα βουνό ακατάλληλο για αρκούδες.
Αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις του ανθρώπου σε περιοχές δασών έχουν διαταράξει τις συνθήκες παραμονής της στο δάσος , τότε τι να πούμε για τις συνθήκες παραμονής της σε πεδινές περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι κάθε δευτερόλεπτο !!!!!
Άλλου πρέπει να ψάξουμε να βρούμε γιατί η αρκούδα ζει πλέον και σε πεδινές περιοχές . Πως ξαφνικά, από το πουθενά βρέθηκε να διαβιώνει στα πεδινά !!!
Βρέθηκε πως, δεν το γνωρίζουμε , γνωρίζουμε όμως ότι μια χαρά προσαρμόστηκε και «ζούμε μαζί» όπως κάποιες ΜΚΟ φρόντισαν να μας ενημερώσουν με τεράστιες πινακίδες .
Όταν τα μικρά που θα γεννήσει και τα μεγαλώσει εντός πεδινής περιοχής , αυτά θα θεωρήσουν ότι είναι το φυσικό τους σπίτι και δεν πρόκειται να αλλάξουν τόπο διαβίωσης !!!
Και τελικά βρέθηκαν οι άνθρωποι να ζουν μαζί με τα άγρια ζώα , να ζουν με την αρκούδα . Η διαφορά όμως είναι ότι δεν είναι το λούτρινο αρκουδάκι ο Γουίνι
που παίζαμε στα παιδικά μας χρόνια . Είναι ένα άγριο ζώο , με τεράστια δύναμη . Ένα άγριο ζώο που δεν λειτουργεί με την λογική .
Η πιθανότητα να συμβεί ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ αρκούδας και ανθρώπου αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο πληθυσμός της .
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των πεδινών κοινοτήτων είναι εντονότατες και καθημερινές πλέον . Δεν καταστρέφουν απλώς φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να περιφέρονται εντός του αστικού οικισμού . Να βολτάρουν στους δρόμους ανέμελες μεν , επικίνδυνες δε !!!
Η απορία είναι η εξής: Οι τρείς Δήμαρχοι του Νομού δεν ενδιαφέρονται να προστατέψουν τους πολίτες τους και τις περιουσίες τους!!!!!!!! Καμία μα καμία παρέμβαση!!!! Και μην μας απαντήσετε ότι υπάρχει Νομικό Πλαίσιο Προστασίας της Αρκούδας.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ!!!!!!
Οι κοινωνίες αντιπαραθέτουν σε αυτούς που μας λένε ότι «ζούμε μαζί» …. ότι όχι …. «ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ»

Back to top button