Ελλάδα

Επάγγελμα διανομέας: Κάθε μήνα καταγράφεται ένας νεκρός εν ώρα εργασίας – Δεκάδες οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν

depositphotos.com

Πλαίσιο προστασίας που δεν γίνεται σεβαστό από τους εργοδότες, εξαντλητικά ωράρια κάτω από έντονη πίεση, ακόμη και εγκληματικές ενέργειες εις βάρος τους καταγγέλλουν οι διανομείς. Ο νεκρός συνάδελφός τους στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, ήρθε να προστεθεί στη μαύρη λίστα που θέλει την τελευταία 5ετία, κάθε μήνα έναν νεκρό διανομέα εν ώρα εργασίας.

Ο τραγικός θάνατος του 55χρονου διανομέα στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ακόμα όνομα στη μακάβρια λίστα ενός κλάδου που μετράει ήδη δεκάδες νεκρούς.

«Γίνονται δεκάδες καθημερινά τέτοια ατυχήματα, εργατικά, τα οποία ευτυχώς δεν είναι θανατηφόρα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει στον διανομέα κράνος και φωσφοριζέ γιλέκο για τις βραδινές ώρες εργασίας.

Βαρύς ο φόρος αίματος για τους διανομείς

«Ο εργοδότης, εφόσον δεν παρέχει δίκυκλο, είναι υποχρεωμένος να δίνει 10% στον βασικό μισθό για συντήρηση δικύκλου», σημείωσε ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας σε επισιτισμό – Τουρισμό.

Αυτό προβλέπει η νομοθεσία. Η πραγματικότητα όμως αποτυπώνεται στην αντίδραση ενός ντελιβερά από το Πακιστάν ο οποίος γέλασε όταν ερωτήθηκε εάν λαμβάνει από τον εργοδότη του την σχετική προσαύξηση στον μισθό του.

Με μισθούς χαμηλούς που η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας τους ορίζει στα 822 ευρώ μεικτά, πέφτουν θύματα ακόμα και εγκληματικών ενεργειών. Δεκάδες είναι τα περιστατικά ξυλοδαρμών, ληστείας, αφαίρεσης του δικύκλου, του κινητού του, των εισπράξεων.

«Ένας νεκρός κάθε μήνα τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και δεκάδες εκατοντάδες τραυματισμένοι, πολλοί εκ των οποίων με μόνιμα προβλήματα υγείας πλέον είναι ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν καθημερινά οι διανομείς στους δρόμους της χώρα» ανέφερε ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντορούσης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης | ΕΡΤ

Back to top button