Κόσμος

Ιράν: Ραγδαία αύξηση των εκτελέσεων – 354 εκτελέσεις το τελευταίο εξάμηνο

Οι εκτελέσεις στο Ιράν αυξήθηκαν απότομα το πρώτο μισό του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με Μη Κυβερνητική Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως τα τέλη Ιουνίου, η Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο, ανέφερε χθες πως κατέγραψε 354 εκτελέσεις. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022, έκανε λόγο για 261 εκτελέσεις.

«Η θανατική ποινή χρησιμοποιείται για να ενσταλαχτεί φόβος στην κοινωνία και να προληφθούν νέες διαδηλώσεις», έκρινε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, ο διευθυντής της ΜΚΟ.

Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν εκτελέσει επτά ανθρώπους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων και των ταραχών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφότου πέθανε στα χέρια της αστυνομίας ηθών η Μαχσά Αμινί, νεαρή ιρανή κουρδικής καταγωγής, που κατηγορήθηκε για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εκτελέστηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (206είχε καταδικαστεί για υποθέσεις διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με την IHR.

«Η πλειονότητα αυτών που θανατώνονται είναι θύματα χαμηλού κόστους για την φονική μηχανή, κατηγορούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών», που συχνά ανήκουν «στις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες», σύμφωνα με τον κ. Αμιρί-Μογαντάμ.

Οι εκτελέσεις μελών εθνικών μειονοτήτων είναι συχνές. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε επίσης πρόσφατα τις ιρανικές αρχές πως χρησιμοποιούν την εσχάτη των ποινών ως «εργαλείο καταπίεσης» μειονοτήτων.

Δεν δίνονται στη δημοσιότητα από τις αρχές επίσημα στοιχεία για τις εκτελέσεις στο Ιράν, ο αριθμός των οποίων καταγγέλλεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί χρόνια.

ΑΠΕ

Back to top button