ΚαστοριάΝεστόριο

ΚΚΕ: Η “πράσινη ανάπτυξη” βάζει στο στόχαστρο Γράμμο και Σμόλικα

Το έγκλημα που συντελείται που αποκαλείται πράσινη ανάπτυξη βάζει στο στόχαστρο και τον Γράμμο – Σμόλικα, τον φυσικό πλούτο της περιοχής του, τα νερά, τον αέρα. Στον Σμόλικα σήμερα προωθείται επένδυση αιολικού πάρκου (9 ανεμογεννήτριες) στην θέση Ταμπούρι (1.878μ).
Ερωτηματικά προκαλεί και η επανακατασκευή του δρόμου Αετομηλίτσα – Γράμμου.
Παράλληλα σε διαφορετικό στάδιο αδειοδοτήσεων βρίσκονται και περισσότερα από 20 μικρά φράγματα – υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή του Γράμμου.
Ενδεικτικά δύο παραδείγματα:
1. ο σχεδιασμός για το φράγμα κάτω από την Αετομηλίτσα δεν παίρνει καν υπόψη το γεγονός ότι το χωριό στηρίζεται όλο πάνω σ΄ ένα βράχο την ύπαρξη του οποίου απειλεί το φράγμα με άμεσο κίνδυνο να “κυλήσει” όλο το χωριό μέσα στο ποτάμι.
2. για το φράγμα στη θέση Μπαρούγκα στη σχετική μελέτη γίνεται λαθροχειρία ως προς την θέση ενός τμήματος του νοσοκομείου ανταρτών, τις σπηλιές, οι οποίες εμφανίζονται στο τοπογραφικό να είναι εκτός φράγματος ενώ στην πραγματικότητα θα εξαφανιστούν μέσα στην υπό κατασκευή τεχνητή λίμνη.
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, υπηρετούν την πολιτική της “απελευθέρωσης της ενέργειας” για να εξασφαλίζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που ήδη τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.
Χέρι – χέρι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον Δεκέμβρη στην Ευρωβουλή οδηγία που μετατρέπει βουνά και λαγκάδια σε “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες” για “fast track” ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Με βάση τη νέα Οδηγία οι κυβερνήσεις θα ορίζουν “περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ” στις οποίες στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή! Μάλιστα με τη νέα Οδηγία τίθεται ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί “υπέρτατο δημόσιο συμφέρον”, με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη – απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.
Τα επενδυτικά σχέδια στον Γράμμο και τον Σμόλικα θα καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο και την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής. Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο αν προχωρήσουν αυτά τα έργα των καπιταλιστικών εταιριών. Άμεσες συνέπειες και αλλαγές προς το χειρότερο θα υπάρξουν και για την ζωή και παραγωγική δραστηριότητα μιας σειράς κατοίκων των χωριών του Γράμμου.
Οι επενδύσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες των εργαζόμενων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι χτυπιούνται σκληρά από την αντιλαϊκή πολιτική. Αποδεικνύεται πια και στην πράξη πως δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή φθηνού ρεύματος, την ενεργειακή επάρκεια κλπ. Στοχεύουν μόνο στη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας! Στοχεύουν τώρα και στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή και εκμετάλλευση του νερού! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πίνουν νερό στην πολιτική των “πράσινων κερδών” για τους ενεργειακούς ομίλους για αυτό έχουν χτίσει μαζί όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση τους. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συμφωνούν : Στο χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλαδή στο μηχανισμό που εξασφαλίζει τα κέρδη των ομίλων, στο χρηματιστήριο ρύπων που αυξάνει τεχνητά την τιμή παραγωγής από λιγνίτη, στην απολιγνιτοποίηση που αφήνει ανεκμετάλλευτο αυτό το εγχώριο και φθηνό καύσιμο, στην ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, στη χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα από το “πράσινο ταμείο” και το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τα λαϊκά νοικοκυριά που πληρώνουν συνολικά το 95% των φόρων θα προστεθούν και νέοι έμμεσοι φόροι για τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, φόροι που σχετίζονται με τη λαϊκή κατανάλωση.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην εμπορευματοποίηση της Ενέργειας γιατί η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, γιατί αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ δηλώνει πως κάθε μορφή ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού στα πλαίσια μιας άλλης κοινωνίας που η οικονομία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Με γνώμονα αυτό θα αξιοποιούνται και αυτές οι μορφές ενέργειας χωρίς όμως να καταστρέφεται και να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να επηρεάζεται η ζωή και η παραγωγική δραστηριότητα των ανθρώπων.
Στα βουνά αυτά πολέμησαν για τη λευτεριά χιλιάδες αγωνιστές. Κάθε γωνιά την πότισαν με το αίμα τους, κάθε πέτρα έχει τα σημάδια τους. Είναι καθήκον και χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε αυτό τον ηρωικό τόπο, να μην τον αφήσουμε έρμαιο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σήμερα, η παρεμπόδισή του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η υπεράσπισή των ιστορικών βουνών του Γράμμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών. Η ελπίδα είναι εδώ! Στην δράση του λαϊκού παράγοντα , στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ!
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δυτικής Μακεδονίας
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ηπείρου- Κέρκυρας – Λευκάδας

Back to top button