Κόσμος

Καναδάς, Ουκρανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ιράν

Ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφυγαν κατά της Τεχεράνης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτώντας αποζημίωση για τα θύματα της κατάρριψης το 2020 του ουκρανικού Boeing της Ukraine International Airlines μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη.

Οι τέσσερις χώρες θεωρούν ότι το Ιράν «παραβίασε σειρά υποχρεώσεων» της πολιτικής αεροπορίας καταρρίπτοντας την πτήση PS752 και προκαλώντας τον θάνατο 176 επιβαινόντων, στην πλειονότητά τους Ιρανών και Καναδών.

Ο συνασπισμός των τεσσάρων χωρών, πολίτες των οποίων επέβαιναν στο αεροσκάφος, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα προσφύγει κατά του Ιράν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εκτελώντας το τελεσίγραφο που είχε διατυπώσει τον Δεκέμβριο. Ζητούσε από την Τεχεράνη να τεθεί εντός έξι μηνών σε αναγκαστική διαιτησία για την απόδοση ευθυνών κατά του Ιράν.

Οι τέσσερις χώρες ζητούν από το Δικαστήριο να επιβάλει στο Ιράν να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για όλες τις ζημίες και πλήρη αποζημίωση στους ενάγοντες για τις υλικές και ηθικές ζημιές που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους.

Οι τέσσερις ζητούν από το Ιράν την επιστροφή όλων των αντικειμένων των θυμάτων και την δημόσια αναγνώριση εκ μέρους της Τεχεράνης των «αδικαιολόγητων διεθνών της πράξεων».

Ο συνασπισμός των χωρών βασίζεται στην Σύμβαση του Μόντρεαλ του 1971, η οποία διέπει παραβάσεις που αφορούν την πολιτική αεροπορία.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Τεχεράνη-Κίεβο. Τρεις ημέρες μετά, η Τεχεράνη παραδέχθηκε τελικά την κατάρριψη του αεροσκάφους «κατά λάθος».

Στις 28 Ιουνίου, το Ιράν αποφάσισε να προσφύγει κατά του Καναδά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ διότι στην νομοθεσία του προβλέπει ότι τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών μπορούν να ζητούν αποζημίωση από την Τεχεράνη. Το Ιράν υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι ο Καναδάς, που έχει περιλάβει από το 2012 την Ισλαμική Δημοκρατία στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, έχει παραβιάσει την ασυλία του ιρανικού κράτους.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συστάθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την διευθέτηση διαφορών μεταξύ κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών. Οι αποφάσεις του δεν εφεσιβάλλονται, αλλά για την λήψη τους είναι πιθανόν να παρέλθουν χρόνια.

ΑΠΕ

Back to top button