Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

“Οι Δήμαρχοι” (χρονογράφημα του Δημήτρη Ιωαννίδη)

Κακά τα ψέματα, οι μόνοι που δουλεύουν, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ακόμα και θαλάσσια γκαρσόνια θα γίνονταν, να τσαλαβουτάνε στο νερό, προκειμένου να σερβίρουν την υποψηφιότητά τους στους λουόμενους και στους διακοπεύοντες πάνω στο κύμα.
Είναι οι λίστες των συμβούλων που πρέπει να συμπληρωθούν, βλέπεις… Θα πει κανείς πως δεν είναι κακό για τη Δημοκρατία μας να υπάρχει προσφορά σωτήρων για να σώσουν ό,τι σώζεται.
Κακό είναι πως αυτός ο αγώνας επικράτησης μπορεί να καταλήξει σε αυτοδιοικητικό εμφύλιο! Ξεχάσαμε κάτι άλλο που δουλεύει αυτή την περίοδο σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι οι ψησταριές των απανταχού συλλόγων που κάνουν τις καθιερωμένες σουβλακογιορτές τους. Καθαγιασμένες μάλιστα από τους τοπικούς αγίους, οι οποίοι στην προσωπική τους ζωή ήταν τόσο λιτοδίαιτοι, που δεν ήξεραν οι καημένοι τι θα πει πιτόγυρο! Έτερον-εκάτερον…
Επανερχόμενοι στο θέμα των εκλογών, διαπιστώνουμε πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι μας δίνουν με το κουταλάκι γεύσεις από την πρόοδο του συνδυασμού τους, δημοσιεύοντας στο facebook (πού αλλού;) μωσαϊκά φωτογραφιών από υποψηφίους συμβούλους που δέχτηκαν να φορέσουν το λογότυπο του συνδυασμού τους στο πέτο. Και πόζαραν για μία σέλφι, που στη διαδρομή θα γίνει καρτούλα προς διανομή, σαν αυτές που μοιράζουν οι γιατροί και οι δικηγόροι, για να τους επισκεφτούμε πριν πεθάνουμε ή πριν καταδικαστούμε.
Ας σημειώσουμε από τώρα πως τα τηλέφωνα που είναι γραμμένα σ’ αυτές τις καρτ-βιζίτ των υποψηφίων συμβούλων δεν θα ισχύουν μετά την εκλογή.
Είπαμε να γίνουμε προσιτοί, αλλά όχι οι σύμβουλοι για όλες τις δουλειές (διάβαζε: για όλα τα ρουσφέτια)! Και πάλι θα πούμε πως όλο αυτό είναι πολύ θετικό, αλλά θα ήταν κορυφαίο να βλέπαμε πως τα προγράμματα των συνδυασμών έχουν ρεαλισμό, κοστολόγηση και δυνατότητες υλοποίησης.
Προς το παρόν βλέπουμε παντού χαμόγελα, κάποια πολύ όμορφα, ομολογουμένως! Και λυπούμαστε που ο νομοθέτης δεν μας επιτρέπει να ρίχνουμε καμιά ντουζίνα διαφορετικά ψηφοδέλτια στην κάλπη για να ικανοποιήσουμε περισσότερους.
Μοναχοφάης ο νομοθέτης. (Σοβαρή πρόταση τώρα: Γιατί να μη μπορεί να ρίχνει ο ψηφοφόρος ψηφοδέλτια διάφορων συνδυασμών, με δέκα συνολικά ονόματα;). Κι εμείς οι ψηφοφόροι τι θα κάνουμε με όλα αυτά που μετέρχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι;
Τα γνωστά: Μικρό καλάθι υποσχέσεων, να μοιράζουμε κι εμείς αντι-υποσχέσεις και να υποβάλουμε τα τελευταία μας αιτήματα στους αποχωρούντες και ξαναϋποψήφιους, καθώς βρίσκονται σε οργασμό εξυπηρετήσεων (και ρουσφετιών)! Και οι πιό εκδηλωτικοί να προσχωρήσουμε σε κάποιον συνδυασμό.
Για την εμπειρία, αδερφέ.
Τέλος, όπως το ξαναέχουμε προτείνει, εμείς οι Καστοριανοί να βάλουμε ρεφενέ και να σκαλίσουμε εκεί στις γκαλιότρυπες τις μορφές προηγούμενων και μελλοντικών δημάρχων, όπως έχουν κάνει οι Αμερικανοί στο όρος Ράσμορ με τους προέδρους τους. Η μακέτα είναι έτοιμη!
Δ.Ι.
(το χρονογράφημα σχολιάζει την επικαιρότητα κι όχι απαραίτητα αναφορά στους συγκεκριμένους της εικόνας)

Back to top button