Κόσμος

Οργή από τη Ρωσία για την απόφαση των ΗΠΑ να σταλούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος πρακτικά ομολόγησε πως θα διαπράξει εγκλήματα πολέμου στέλνοντας πυρομαχικά διασποράς στον στρατό της Ουκρανίας, υποστήριξε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον αργά χθες Κυριακή το βράδυ.



«Παρακολουθήσαμε με προσοχή τις δηλώσεις του [εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον] Κέρμπι για την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος ομολόγησε de facto τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ΗΠΑ στην ουκρανική σύγκρουση», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς στη σύρραξη που έκλεισε 500 ημέρες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα σταλούν όπλα διασποράς στον ουκρανικό στρατό την περασμένη εβδομάδα. Η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην τα χρησιμοποιήσει στο έδαφος της Ρωσίας.

Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πυρομαχικά διασποράς στον στρατό της Ουκρανίας

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε χθες Κυριακή πως η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, παρότι η χώρα του είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Όσλο και τάσσεται πάγια εναντίον της χρήσης τους.

«Η γερμανική θέση εναντίον των όπλων διασποράς είναι δικαιολογημένη όσο πάντα», όμως «στην τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να μπούμε εμπόδιο στον δρόμο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, που εκφράστηκε σε εκπομπή του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αυτός που υπέγραψε τη Σύμβαση του Όσλο, που απαγορεύει τα όπλα διασποράς, το 2008, όταν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ.

«Είμαι προκατειλημμένος» στο ζήτημα αυτό, σημείωσε.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν κυρώσει τη σύμβαση.

Και οι δύο χώρες φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει όπλα διασποράς στον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος όταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε καταβάλει προσπάθειες να αυξηθεί η συνεργασία με τη Μόσχα, επισήμανε εξάλλου πως πλέον έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα από την ένοπλη σύρραξη που οδεύει να συμπληρώσει 17 μήνες.

«Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη στο μέλλον δεν θα είναι κοινή με τη Ρωσία, αλλά ότι θα λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης ο ένας έναντι του άλλου – με τεράστιες δαπάνες στους αμυντικούς προϋπολογισμούς μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την Ευρώπη, στο πλαίσιο της συμμαχίας [του NATO] και για την προστασία του δικού μας πληθυσμού εδώ στη Γερμανία».

ΑΠΕ

Back to top button