Μπορεί η Κέρκυρα να φημίζεται για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της, για τα πέτρινα καντούνια, τις παραδόσεις και τις φιλαρμονικές της, όμως «κρυμμένος» θησαυρός για το νησί, είναι οι νοτιοδυτικές παραλίες που μπορεί να μην διαφημίζονται στους τουριστικούς προορισμούς, όμως για αυτόν που θα τις επισκεφθεί θα του μείνουν αξέχαστες.
Η παραλία της Μυρτιώτισσας, γνωστή και ως παραλία των γυμνιστών, βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού, μεταξύ των χωριών Πέλεκας και Βάτος. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη μονή που είναι χτισμένη πάνω σε βράχο. Συνορεύει με τη γνωστή κοσμοπολίτικη παραλία της Γλυφάδας. Πρόκειται για μία απομονωμένη αμμώδη παραλία που μπορεί να φτάσει κανείς, κατεβαίνοντας με τα πόδια τα μονοπάτια, ή από την πλευρά της θάλασσας με μικρά σκαφάκια, ακόμη και με θαλάσσια ποδήλατα. Η απομόνωση που παρέχει καθώς κρύβεται πίσω από τα βράχια, την καθιστούν μοναδική. Είναι κατάλληλη και για τους λάτρεις του snorkelling, απλή κατάδυση, καθώς η ακτή που την περιβάλει είναι αρκετά βραχώδης και το νερό κρυστάλλινο, ενώ τη λατρεύουν και τα παιδιά γιατί τα νερά δε βαθαίνουν απότομα και ο αμμώδεις βυθός της κρύβει μικρούς θαλάσσιους ιππόκαμπους.
Ο Κοντογιαλός είναι γνωστός και ως παραλία του Πέλεκα. Για να φτάσει ο επισκέπτης πρέπει να διασχίσει το παραδοσιακό πέτρινο χωριό του Πέλεκα και από κει να καταλήξει στην πανέμορφη παραλία με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά. Δίπλα στον Κοντογιαλό είναι η παραλία Γιαλισκάρι. Μπορεί να είναι κάπως ανοργάνωτη και για να την απολαύσει κάποιος θα πρέπει να έχει τις δικές του ομπρέλες και ξαπλώστρες, όμως η δροσιά που απολαμβάνει ο επισκέπτης από τα πεύκα που αγγίζουν ακόμη και τα νερά της θάλασσας είναι μοναδική.
Πλησιάζοντας από δυτικά το Νότιο τμήμα της Κέρκυρας, μετά τον γνωστό παγκοσμίως Άγιο Γόρδιο, μία από τις πιο όμορφες παραλίες του Ιονίου, ξεπροβάλει η παραλία Παραμόνα. Μία μικρή παραλία γεμάτη από άσπρα βότσαλα και λεπτή άμμο. Ακολουθούν το Πρασούδι, το Κανούλι και το Αλωνάκι. Πρόκειται για μικρές παραλίες, με σκούρα άμμο, που σχεδόν τείνουν να γίνουν οικογενειακές, ενώ για τις πλησιάσει ο επισκέπτης ίσως χρειαστεί να διασχίσει χωματόδρομους. Φτάνουν μέχρι τη λίμνη Κορισσίων, τη μεγαλύτερη λίμνη της Κέρκυρας που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό υγροβιότοπο, στο νότιο μέρος του νησιού.
Φτάνοντας στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κέρκυρας, μία στενή λωρίδα γης χωρίζει, μαγευτικά, τη Λίμνη Κορισσίων από τη θάλασσα του Ιονίου, δημιουργώντας τρεις εκπληκτικές αμμώδεις, μεγάλες σε έκταση, παραλίες, τον Χαλικούνα, τον Ίσσο και τον Άγιο Γεώργιο, γνωστό και ως Αη Γόρδη του Νότου. Ανάμεσά τους οι Λακκιές, η Μαραθιά, η Αγία Βαρβάρα, η Μεγάλη Λάκκα και η παραλία Γάρδενου.
Είναι οι πιο γνωστές παραλίες της νότιας Κέρκυρας και η διάστασή τους, σε μήκος, φτάνει τα πέντε περίπου χιλιόμετρα. Η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά, όμως τα ρηχά νερά και η καταγάλανη θάλασσα, που συχνά ταράσσεται, ακάλυπτη, από τους ανέμους προσφέρεται ιδιαίτερα για τους λάτρεις του windsurfing. Στην άκρη τους «ξεφυτρώνουν», μικρές ασπροβαμμένες ταβερνούλες, ξύλινες οι περισσότερες, με φρέσκο πάντα μικρό ψαράκι που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, ενώ αν κάποιος είναι τυχερός μπορεί να δοκιμάσει και το μοναδικό χαβιάρι της Κέρκυρας από κέφαλο, που ψαρεύεται από τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων και είναι ένα από τα εκλεκτότερα ελληνικά ντελικατέσεν προϊόντα στον κόσμο.
Όσο για τους πιο «εξτρίμ» τουρίστες, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να φτάσουν εκεί με τις μοτοσυκλέτες τους και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στους ατελείωτους φυσικούς αμμόλοφους που σχηματίζονται κάθε χρόνο στην απέραντη παραλία του Νότου που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, με διαυγή γαλάζια νερά και συμπαγή χρυσοκαφετί άμμο.
AΠΕ