Πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί αφότου άρχισε η κατοχή Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ακόμη και 12 ετών, τόνισε χθες Δευτέρα ειδική του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια που υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισήμανε ότι το Ισραήλ μεταχειρίζεται τα κατεχόμενα σαν υπαίθρια φυλακή.
«Υπό την ισραηλινή κατοχή, γενιές παλαιστινίων έχουν υποστεί εκτεταμένη και συστηματική αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τους», επισημαίνει η έκθεσή της.
Τονίζει πως δεν εγκρίνει τη βία από την παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο καταγράφει πως οι περισσότερες καταδίκες Παλαιστινίων είναι συνυφασμένες με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την ισραηλινή πλευρά.
Πολλοί καταδικάζονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, συλλαμβάνονται χωρίς εντάλματα, τίθενται υπό κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να προσαχθούν σε δίκη, ενώ υφίστανται βάρβαρη μεταχείριση υπό την κράτηση των ισραηλινών αρχών, αναφέρει το κείμενο.
Καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει ούτε να υποστηρίξει τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα, που είναι παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου, και να εγγυηθεί πως όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις θα λογοδοτήσουν.
Στα τέλη Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικαιροποίησε τη βάση δεδομένων της με τα ονόματα κατασκευαστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην οικοδόμηση οικισμών. Ο κατάλογος περιέχει ονόματα κυρίως ισραηλινών εταιρειών, ωστόσο συγκαταλέγονται επίσης σε αυτόν κάποιες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.
Το Ισραήλ απορρίπτει πάγια τις επικρίσεις για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη από ειδικούς του ΟΗΕ, τις χαρακτηρίζει μονομερείς και προκατειλημμένες. Πέρυσι, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει προηγούμενη έκθεση για την κατοχή μέρος «κυνηγιού μαγισσών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ».
ΑΠΕ