Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Άργος Ορεστικό: “ΕΚΑΒ και νοσηλευτές…” (της Πόπης Λαζαρίδου)

Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει ότι ποτέ το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού δεν αρνήθηκε να εκτελέσει ό,τι είναι στα νοσηλευτικά καθήκοντα που ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα.
Στην πανδημία του κορωνοϊού ούτε ένας νοσηλευτής του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού δεν δούλεψε από το σπίτι με τηλεργασία ακόμη και αν ανήκε σε ευπαθή ομάδα ή είχε 50% αναπηρία… Κανένας υγειονομικός δεν μπορούσε να λάβει κανονικές άδειες λόγω της αναστολής, ακόμη κι αν χρειαζόταν για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
Ακόμη οι περισσότεροι έχουμε περσινές άδειες και οφειλόμενα ρεπό που αν και δεν ισχύει το μέτρο της αναστολής αδειών δεν μπορούμε να τα λάβουμε λόγω υπηρεσιακών αναγκών.
Δεν αρνούμαστε να προσφέρουμε τις νοσηλευτικές μας υπηρεσίες και θέλουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα με σεβασμό στο ύψιστο αγαθό της ζωής των συνανθρώπων μας .
Η νομοθετική πράξη μας αναγκάζει να αναλάβουμε καθήκοντα διασώστη του ΕΚΑΒ ενώ υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα με χιλιάδες ανέργους, αποδυναμώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινότητα και τα σχολεία , ενώ η Νομοθετική πράξη αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση που δεν επαρκεί η δύναμη του ΕΚΑΒ, τότε το ασθενοφόρο του Κ.Υ. καλείται να καλύψει μόνο την περιοχή ευθύνης του.
Στο νομό Καστοριάς λειτουργούν δύο κέντρα υγείας ένα στο Άργος Ορεστικό με 24ωρη εφημεριακήλειτουργία και ένα στην πόλη της Καστοριάς που δεν έχει εφημεριακή λειτουργία ούτε ασθενοφόρο.
Άρα οι νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως συνοδοί στο ασθενοφόρο περιστατικά και εκτός της περιοχής ευθύνης του ΚΥ, ακόμη και συνάδελφοι με χρόνια και δυσίατα νοσήματα ή με 50% αναπηρία δεν εξαιρούνται.
Επίσης η Ένωση Νοσηλευτών είναι ξεκάθαρη στην ανακοίνωση της, είναι παράνομη και καταχρηστική η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ένα θα πω, εύχομαι μόνο να μη μου πάθει τίποτα ο οδηγός του ασθενοφόρου όπου εκτελώ υπηρεσία συνοδείας σύμφωνα με τη νομοθετική πράξη γιατί εγώ δεν έχω δικαίωμα να το οδηγήσω και να μεταφέρω με ασφάλεια τον ασθενή στην πλησιέστερη υγειονομική δομή..
Τα πληρώματα ασθενοφόρων σπούδασαν για να ασκήσουν όσα ορίζονται στα επαγγελματικά τους δικαιώματα,οι νοσηλευτές σπούδασαν για να ασκούν τα νοσηλευτικά καθήκοντα βάσει των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους εντός νοσοκομειακών χώρων και για προγράμματα της πρωτοβάθμιας,οι πυροσβέστες για να αντιμετωπίζουν πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές,ο στρατός για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων..
Δε γίνεται ένα χρόνιο πρόβλημα στη στελέχωση του ΕΚΑΒ να το βαφτίζουμε ως κατεπείγουσα κατάσταση.
Όλοι οι πολιτικοί έχουν τις ευθύνες τους για τη μη ενίσχυση του ΕΚΑΒ και γενικά του ΕΣΥ που τράβηξε τόσα στην πανδημία και απέδειξε τη διαφορά της δημόσιας και της ιδιωτικής υγείας..
Μια νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού
Πόπη Λαζαρίδου

 

 

Back to top button