Καστοριά

Κίνδυνοι του καλοκαιριού και προφυλάξεις για μικρούς και μεγάλους

Συμβουλές από τον Ιατρό Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Αναστάσιο Γουγούση (MD F.E.B.U.)

Οι ουρολοιμώξεις είναι μία από τις συχνότερες αιτίες που μπορεί να μάς οδηγήσει στον γιατρό και ειδικότερα την περίοδο των διακοπών.
Μαζί μας ήταν το πρωί της Τρίτης (18-7) στον Star-fm 933 ο Χειρουργός Ουρολόγος -Ανδρολόγος κ. Αναστάσιος Γουγούσης για να συζητήσουμε για τις παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος που εμφανίζονται στη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Ο ίδιος μάς μιλάει για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις κυστίτιδες ,τις μυκητιάσεις, τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, για όλο το φάσμα των ηλικιών, σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους, καθώς και την πρόληψή τους.

Καλοκαίρι και παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος.

Τι πρέπει να προσέχουμε, ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζονται και ποια είναι η πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων

Το καλοκαίρι τα ουρολογικά προβλήματα βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά και της αύξησης των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι.

Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα από τη μία την αφυδάτωση του οργανισμού και από την άλλη, την αύξηση της υγρασίας στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν όπως της περιγεννητικής περιοχής. Οι κυστίτιδες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και οφείλονται σε μικρόβια που εισέρχονται μέσω της βραχέως (μικρού μήκους) ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη, είτε από τις θάλασσες είτε από την επαφή με αντικείμενα στις πλαζ, την παρουσία βρεγμένου μαγιό, καθώς και στις συχνότερες ερωτικές επαφές. Αφορμή, όμως, είναι η αφυδάτωση από τη μειωμένη πρόσληψη υγρών και η εφίδρωση (ιδρώτας) λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται λιγότερο συχνά στους άνδρες λόγω του μεγαλύτερου μήκους της ουρήθρας που δυσκολεύει την είσοδο των μικροβίων.

Οι άνδρες εμφανίζουν συνήθως ουρηθρίτιδες ή προστατίτιδες. Τα συμπτώματα στις γυναίκες και στους άνδρες είναι κοινά και συνήθως είναι η δυσουρία(δυσκολία της ούρησης), το έντονο τσούξιμο(καύσος) κατά τη διάρκεια της ούρησης, η επιτακτικότητα (η αίσθηση της έντονης ανάγκης για ούρηση με μικρή ποσότητα ούρων), ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και στα έξω γεννητικά όργανα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η εμφάνιση αιματουρίας η ύπαρξη δηλαδή, αίματος στα ούρα, αλλά και ο υψηλός πυρετός.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται αγωγή με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, ιδανικά μετά από εξέταση και καλλιέργεια ούρων για τον εντοπισμό του μικροβίου και την χρήση του κατάλληλου αντιβιοτικού, όπως και η αυξημένη κατανάλωση υγρών. Οι μυκητιάσεις εμφανίζονται τόσο στους άνδρες ( κυρίως βαλανοποσθίτιδα) στο μπροστινό μέρος του πέους, όσο και στις γυναίκες ( κυρίως κολπίτιδας) στον κόλπο της γυναίκας. Οφείλονται δε στην παρουσία αυξημένης υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή τόσο από τα βρεγμένα μαγιό που δεν αλλάζονται, όσο και από τον ιδρώτα στην περιοχή λόγω της ζέστης.

Η επαφή με την άμμο, τις πετσέτες και άλλα αντικείμενα στην παραλία ή την πισίνα είναι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν την εμφάνιση των μυκητιάσεων. Οι μύκητες εύκολα αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον με αυξημένη υγρασία. Τα όργανα που νοσούν, παρουσιάζουν συνήθως, ερυθρότητα και κνησμό (φαγούρα), που συχνά συνοδεύονται από την ύπαρξη και δύσοσμων υγρών. Η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών, κολπικών υπόθετων ή σε ορισμένες περιπτώσεις και με αγωγή από το στόμα. Η εφίδρωση και η αφυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί και τη βασικότερη αιτία δημιουργίας λίθων στο ουροποιητικό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρούνται και οι περισσότεροι κολικοί των νεφρών και ουρητήρων. Τα ούρα το καλοκαίρι γίνονται πιο πυκνά (πιο σκούρα), και ο υπερκορεσμός από τα άλατα που υπάρχουν μέσα στα ούρα προκαλεί εύκολα την συνένωση τους και το σχηματισμό των λίθων. Οι τελευταίοι μπορεί να μετακινηθούν στην πορεία των ουρητήρων και να προκαλέσουν κολικό( δυνατό πόνο στην πορεία του ουρητήρα ή στον νεφρό), τάση για έμετο, έμετο, συχνουρία, ακόμη και αιματουρία (αίμα στα ούρα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παυσίπονα μπορούν να σταματήσουν παροδικά το πόνο, είναι όμως απαραίτητο να απευθυνθεί ο ασθενής σε Ουρολόγο για έλεγχο όσο και για την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Εκτός από τους ενήλικες ταλαιπωρούνται και τα παιδιά .Τα κοριτσάκια ταλαιπωρούνται συνήθως από επιφανειακές φλεγμονές στη περιγεννητική περιοχή, κυρίως μυκητιασικής αιτιολογίας, από την παραμονή του βρεγμένου μαγιό, όπως και κυστίτιδες από τις θάλασσες και τις πλαζ. Η φλεγμονή παρουσιάζεται με ερυθρότητα στα χείλη του αιδοίου, συχνά με κνησμό (φαγούρα) ή κάψιμο, και πρέπει να διαχωρίζεται από την κυστίτιδα.

Τις περισσότερες φορές, μια αλοιφή είναι αρκετή. Αν παρατηρηθεί και καύσος (τσούξιμο) στην ούρηση και συχνουρία, τότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος και για την ύπαρξη ταυτόχρονα και κυστίτιδας με εξέταση και καλλιέργεια των ούρων για να λάβει αγωγή και τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

Στα αγοράκια αυτό που παρατηρείται, όπως και στους άνδρες είναι η βαλανοποσθίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της βαλάνου και της πόσθης του πέους, που συχνά συνοδεύεται από καύσο, κνησμό (φαγούρα), ερυθρότητα και την παρουσία δύσοσμων υγρών στη βάλανο. Αφορμή για την εμφάνιση της νόσου είναι τα βρεγμένα μαγιό, η πολύωρη παραμονή στη θάλασσα και τα βρώμικα χέρια.

Η καθαριότητα, η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό και η χρήση της κατάλληλης αλοιφής θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυξημένη ενυδάτωση του οργανισμού, αύξηση της κατανάλωσης υγρών, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Αποφυγή βρώμικης και πολυσύχναστης παραλίας ή πισίνας. Αλλαγή βρεγμένου μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι και αποφυγή τοποθέτησης πετσέτας απευθείας στην άμμο.

Εφαρμογή προσωπικής υγιεινής

Χρήση βαμβακερών εσωρούχων και αποφυγή στη χρήση αρωματισμένων προϊόντων. Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια ερωτικής επαφής και ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Πριν μπείτε στη πισίνα, κάντε ντους με καθαρό νερό και σαπούνι. Ενήλικες και παιδιά επιβάλλεται να προσέχουν να είναι πολύ καθαροί μετά την χρήση τουαλέτας. Ακόμα και μια ελάχιστη, αόρατη ποσότητα παραπτωμάτων μπορεί να καταλήξει στην πισίνα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας στο παιδί. Αν εσείς ή το παιδί έχει διάρροια, μην μπείτε στην πισίνα. Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό με ένα στεγνό μαγιό ή άλλο ρούχο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το κολύμπι και πλύνετε καλά το μαγιό σας μετά από κάθε χρήση.

Φέτος το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κορωνοϊό 19 και να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την δική μας προστασία, αλλά και την προστασία των συνανθρώπων μας .

Σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά και καλό καλοκαίρι με υγεία.

Ακούστε όλη την συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Χρήστο Μίμη:

 

 

Back to top button